Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser

<p>Ulf Leirstein (uavh.) skal lede behandlingen i Stortingets kontrollkomité av EOS-utvalgets knallharde kritikk av PST.</p>
Ulf Leirstein (uavh.) skal lede behandlingen i Stortingets kontrollkomité av EOS-utvalgets knallharde kritikk av PST. Foto: NTB scanpix

Ulf Leirstein blir saksordfører når Stortingets kontrollkomité skal behandle EOS-utvalgets knusende kritikk av PST. Han åpner for høring i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må vurdere høring, og du skal ikke se bort fra at vi velger det. Dette er en veldig uvanlig sak, så det er kanskje unaturlig å la den gå gjennom på vanlig måte, sier Leirstein til NTB.

Om det blir høring, blir først klart når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité over jul starter sin behandling av saken.

Hvis det blir høring, kan både justis- og beredskapsminister Jøran Kallmyr (Frp) og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold risikere å bli innkalt for å forklare seg for Stortinget.

Bakgrunn: PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger

– Veldig alvorlig

EOS-utvalget skriver i en særskilt melding til Stortinget at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har drevet ulovlig innhenting av store mengder opplysninger om norske flypassasjerer.

– Dette er veldig alvorlig. Vi tar det jo som en selvfølge at politiet selv følger den loven som til enhver tid gjelder, sier Leirstein, som mener PST har fått en kraftig ripe i lakken.

– Det er veldig sjelden EOS-utvalget kommer med denne typen særskilte meldinger til Stortinget, konstaterer Leirstein.

– Ikke fått svar

Den tidligere Fremskrittsparti-politikeren sitter nå som uavhengig representant i kontrollkomiteen, hvor han har et hovedansvar for saker som berører EOS-utvalget.

– EOS-utvalget sier også i dag at det er mange spørsmål de har stilt, som de ikke har fått svar på fra PST. Da bør kanskje vi få svar på det, sier Leirstein.

Han trekker samtidig fram at PST allerede i 2014 ble fortalt at de ikke kunne innhente slike opplysninger. Likevel fortsatte praksisen.

Personvernpolicy