Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King

De første F-16-flyene kom til Norge i 1980. Nå forsøker Forsvaret å finne kjøpere som kan ta over flyene når Norge erstatter dem med nye jagerfly. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
De første F-16-flyene kom til Norge i 1980. Nå forsøker Forsvaret å finne kjøpere som kan ta over flyene når Norge erstatter dem med nye jagerfly. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere skal være interesserte i å kjøpe Forsvarets gamle jagerfly og redningshelikoptre når disse fases ut de neste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsmateriell (FMA) har startet arbeidet med å selge Sea King redningshelikoptre og F-16 jagerfly, og interesserte kjøpere har allerede meldt seg, skriver Teknisk Ukeblad.

Salget kan ta tid. Avhendingen av de fem Hercules-flyene er nettopp unnagjort. Den jobben tok elleve år fra flyene ble satt til lagring og fram til salget var gjort. Flyene skal nå bygges om til brannslukkingsfly.

Forsvarsdepartementet ga tidligere i høst FMA oppdraget med å forsøke å selge unna jagerflyene når de fases ut etter 2022. På samme tid skal 330-skvadronens redningshelikoptre forsøkes selges etter hvert som de fases ut, skriver TU.

Til sammen er det om lag 40 fly og helikoptre til salgs.

Norges nye redningshelikoptre av typen AW101 er om lag to år forsinket. Målet er at de første nye helikoptrene skal være operative i første halvår neste år. De siste Sea King-helikoptrene skal kunne være i drift til midten av 2023.

De første F-16-flyene ble levert til Norge i 1980. Målet er at de 28 jagerflyene som fases ut sist, skal selges samlet til en nasjon.

Video: Det norske forsvaret frykter billigsalg av F-16 kampfly.

Personvernpolicy