Kolonial.no har byttet ut plastposene med pappesker: – Vi har lenge vært en plastposeversting

Foto: Kolonial.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for at kundene har pushet på, og vi har hørt dem, sier Kolonial.no. Pappeskene de nå bruker skal redusere CO2-utslippet med 40 prosent per eske. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lenge vært en plastposeversting, det har kundene gitt oss klar beskjed om, sier kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs i Kolonial.no til ABC Nyheter.

Kritikken har blant annet gått ut på at Kolonial.no har brukt uforholdsmessig mange poser ved levering av varer. ABC Nyheter-journalist Martin Huseby Jensen beskrev hvordan han opplevde at 36 varer ble fordelt på hele 6 bæreposer. Kolonial.no er en miljøsinke som bør skjerpe seg, raste han på kommentarplass i oktober. Bæreposen er på vei ut, svarte Kolonial.no.

– Det har tatt tid, men vi er veldig fornøyde med å ha kommet frem til dette alternativet, sier kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs i Kolonial.no. Foto: Kolonial.no
– Det har tatt tid, men vi er veldig fornøyde med å ha kommet frem til dette alternativet, sier kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs i Kolonial.no. Foto: Kolonial.no

Og 1. desember gjorde dagligvarebutikken på nett som lovet, de kuttet ut plastposene og begynte å levere varene i egendesignede pappesker.

– Pappeskene reduserer CO2-utslippet med 40 prosent per eske. Så vi tror det er et veldig bra alternativ. Det har tatt tid, men vi er veldig fornøyde med å ha kommet frem til dette alternativet, sier Fuchs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kenya forbød plastposer for to år siden – slik gikk det

Testet ulike løsninger

Valget falt på pappeskene etter en lang prosess med å teste ut diverse andre løsninger, som pantbare handlenett, gjenbrukbare plastposer og returkasser, som alle ble forkastet av ulike årsaker, forklarer hun.

– Kundene våre har engasjert seg veldig for dette, og vi har svart at vi har jobbet med det. Og det har vi virkelig.

Eskene er lokallaget av et bølgepappfirma i Halden, og der Kolonial.no tidligere brukte tre plastposer, kan de nå bruke cirka en pappeske, litt avhengig av hva man pakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Faktisk.no: Nei, man kan ikke slå fast at papirposer er bedre for miljøet enn plastposer

– Vanskelig for forbrukerne å gjøre de beste valgene

Pappeskene har i tillegg den fordel at de blir ekstremt små når man bretter dem sammen. Eskene kan man enten resirkulere selv eller sende tilbake med sjåføren ved neste levering, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for at kundene har pushet på. Og vi har hørt dem.

– Det er veldig komplisert dette spørsmålet om papp målt opp mot plast i et klimaperspektiv. Det er vanskelig for forbrukerne å finne informasjon og gjøre de beste valgene. Vi er veldig glad i å regne, og vi har gjort en stor regnejobb for å finne ut hva som er riktig å bruke når du bestiller mat på nett fra oss. Pappeskene vi bruker er mer effektive for oss og bedre for varene.

Pappeskene har kun vært i bruk i få dager, men responsen så langt har vært positiv, ifølge Fuchs.

– Folk virker veldig fornøyde. Vi har fått mye hyggelige tilbakemeldinger fra kunder som skriver til oss og sier «endelig», samt mye bra kommentarer og respons til kundesenteret, til sjåfører og i sosiale medier, sier hun.

– Når man skal ta klima, kundetilfredshet og effektivitet med i beregningen er dette en supergod løsning. Vi har noen fordeler sammenlignet med en fysisk butikk, og som bransje har vi ansvar for å legge bedre til rette for at folk kan ta bedre klimavalg, fortsetter hun.

Les også: Dansk rapport: – Gir inntrykk av at det er fint å bruke plastposer