Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs

Video: Venter opptil 100 millimeter regn i Nordland.

Det er ventet opptil 100 millimeter regn i Nordland fra tirsdag kveld til onsdag kveld. Narvik kommune oppfordrer innbyggerne til å holde seg innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette gjelder alle i hele Narvik og Ofoten-området. Har du ikke noe ute å gjøre, bør du heller bli hjemme, sier beredskapskoordinator Iris Bartholsen i Narvik kommune til TV 2.

Ifølge kommunen gjelder dette rundt 30.000 personer som bor i området.

Gult farenivå: Stor fare for snøskred, flom og ras

I tillegg til farevarsel for mye nedbør, lyser det også gult farenivå for både flom og ras og stor fare for snøskred flere steder i området. Underkjølt regn kan også by på utfordrende kjøreforhold.

Sjekk været der du bor

– Det er mye som gjør at det kan bli utfordrende forhold. Særlig når du får regn og mildvær med snø i forveien, så gir det ganske stor skredfare, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun forklarer at det er mildværet som har gitt utfordrende kjøreforhold i sør, som nå beveger seg nordover og byr på problemer.

Hus og hytter evakueres

TV 2 meldte tidligere tirsdag at 900 innbyggere i Beisfjord, et tettsted i Narvik kommune, har vært isolert etter snøras. Etter at veien ble åpnet et kort periode, er det ventet at det stenges igjen utover ettermiddagen.

Politiet har også evakuert fem bolighus og titalls hytter på grunn av den overhengende rasfaren, sier kommunen til kanalen.

Meteorologene melder også om stor snøskredfare flere steder på Nordvestlandet og i Nord-Norge tirsdag og onsdag.

Regn og snøfokk

I Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark er det ventet at det vil bøtte ned fra tirsdag kveld og utover onsdagen. Her kan det lokalt komme opp mot 50 til 60 millimeter på 24 timer.

I fjellet vil nedbøren komme som snø, og snøfokk kan gi utfordrende kjøreforhold på fjellovergangene.

Heller ikke Vestlandet slipper unna uvær. Utover torsdagen er også ventet mye regn i Vindafjord, Ryfylke, Etne, Kvinnherad, Hardanger og Voss.

– Vind på mellom 30 og 35 meter per sekund

Her er det ventet 50 til 70 millimeter regn fra torsdag ettermiddag til sent torsdag kveld, forteller meteorolog Berger.

– I tillegg er det ventet en god del vind i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag, som det er sendt ut farevarsel for. Det er ventet vind på mellom 30 og 35 meter per sekund, sier hun.

Personvernpolicy