Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A

Statfjord A i bakgrunnen, foto fra tidligere oljeutslippsepisode ved feltet. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Statfjord A i bakgrunnen, foto fra tidligere oljeutslippsepisode ved feltet. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Petroleumstilsynet ser nærmere på en lekkasje fra Equinors oljeplattform Statfjord A i Nordsjøen. Mellom 40 og 80 kubikkmeter olje lekket ut i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen kommer dagen etter at Equinor lanserte sine planer om nok en gang å forlenge levetiden til veteranen Statfjord A.

– Lekkasjen ble oppdaget ved observasjon av olje på sjø ved Statfjord A-innretningen 26. november, opplyser Petroleumstilsynet tirsdag.

Det ser hittil ut til at oljen kom fra en av cellene i betongunderstellet til Statfjord A, som er en av de eldste plattformene på norsk sokkel.

– Utslippet ble raskt stanset. Utslippsvolumet er ifølge Equinor estimert til mellom 40 og 80 kubikkmeter olje.

Granskingslaget fra Ptil skal bringe på det rene hendelsesforløpet og beskrive hvor ille det kunne gått.

Dernest skal ansvar plasseres og nødvendige reaksjonsmidler eventuelt tas i bruk for å korrigere regelverksbrudd, om noen.

Equinor har ikke lagt ut noen pressemelding om hendelsen ennå, eller svart på NTBs henvendelser.

I mai i år stengte Equinor lastesystemet en periode ved Statfjord etter at det i forbindelse med lasting av olje mellom skip og bøye ved Statfjord-feltet 15. mai, ble observert olje på sjø.

I 7. juni ble store deler av personellet om bord på Statfjord A evakuert etter at et supplyskip traff plattformen om natten. Statfjord A var da i revisjonsstans, og det var derfor ikke produksjon på plattformen.

Personvernpolicy