Faktisk.no: Innsikt: Slik oppsto julebråket i Seljord

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble baluba da Telemarksavisa skrev at elever på Seljord ungdomsskule måtte si «tradisjonsmat» istedenfor «julemat». Rådmannen i Seljord avviser at elever ikke får bruke ordet «jul» og vil politianmelde trusler som har kommet.

I helgen har en sak fra Telemarksavisa (TA) skapt full oppstandelse i sosiale medier. Lørdag formiddag publiserte avisen en artikkel med tittelen:

– «Fikk ikke lov å si julemat på skole, måtte si tradisjonsmat: – Bevisst for å ikke støte noen»

I ingressen står det:

– Elever ved Seljord ungdomsskole hevder de skal ha fått beskjed om at de ikke skal si julemat og juleball, men tradisjonsmat og skoleball.

TA har intervjuet en bestemor, som uttaler seg anonymt av hensyn til barnebarnet. Hun forteller at barnebarnet kom hjem fra skolen og fortalte at han hadde fått kjeft for å si «julebakst» og «juleball».

Også på Facebook har det vært diskusjon om temaet, ifølge TA. I diskusjonen bekrefter en annen anonymisert person det bestemoren forteller.

Vil ikke støte noen

Avisen har også intervjuet rektor ved Seljord barne- og ungdomsskule, Kjersti Bollerud. Hun avkrefter at ledelsen ved skolen har gitt beskjed til lærerne om at det er forbudt å snakke om jul.

I tillegg uttaler mat- og helselærer Solfrid Bjørge seg. Hun bekrefter at skolen har tatt og tar bevisste valg før jul:

– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler, sier Bjørge til TA.

– Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt.

Ifølge rektor ble avgjørelsen om å bruke «skoleball» istedenfor «juleball» tatt for noen år siden. Årsaken var at det var noen som ikke kom da skolen kalte det «juleball».

Skoleledelsen kjenner ifølge TA ikke til at elever har blitt irettesatt for å bruke ord som «juleball» og «julebakst». Men Bjørge sier at det godt kan hende at det har blitt påpekt overfor elever at de på skolen kaller det «tradisjonsmat», og ikke «julemat», og «skoleball» istedenfor «juleball».

Norges mest engasjerende sak

Artikkelen til TA var bare tilgjengelig for abonnenter, men saken spredte seg likevel raskt videre. Da de alternative nettstedene Document , Resett og Human Rights Service (HRS) lagde sine egne versjoner, ble saken kjent for et langt større publikum.

Documents artikkel var ifølge Storyboard den mest engasjerende saken på Facebook gjennom helgen. I oversikten summeres antall delinger, kommentarer og reaksjoner. Resetts sak lå mandag formiddag på 2. plass, mens saken til HRS er på 6. plass. Den originale artikkelen fra TA følger på 8. plass.

Oversikt over sakene som har blitt mest delt, kommentert og reagert på i sosiale medier fra lørdag 30. november til mandag 2. desember. Foto: Skjermbilde fra StoryBoard.
Oversikt over sakene som har blitt mest delt, kommentert og reagert på i sosiale medier fra lørdag 30. november til mandag 2. desember. Foto: Skjermbilde fra StoryBoard.

Også andre Amedia-aviser publiserte artikkelen til TA. Blant disse var Nettavisen , Tidens Krav , Oppland Arbeiderblad , Gudbrandsdølen Dagningen og Halden Arbeiderblad . Samtlige publiserte saken bak betalingsmur.

Full fyr i kommentarfeltet

I kommentarfeltene rundt omkring var det svært høy temperatur gjennom hele helgen. Mange la skylden på muslimske elever, som i kommentarfeltet til Resett:

Foto: Skjermbilde fra Resett.
Foto: Skjermbilde fra Resett.

Politikere reagerte

Også blant politikerne var det flere som reagerte. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skrev på Facebook at «dette blir for dumt», mens Høyre følte behov for å si at det «selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball».

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, skrev også om saken på sin Facebook-side . Blant de over 400 kommentarene, er det flere som skriver at skolen gjør dette for å tilrettelegge for elever som tilhører Jehovas Vitner.

I kommentarfeltet er det også delt et bilde av en Facebook-kommentar fra Roar Slinde. Bildet er også spredt på Twitter .

Skjermbilde fra Facebook.

Slinde er sosiallærer ved Seljord barne- og ungdomsskole, men understreker overfor Faktisk.no at han deltok i diskusjonen på Facebook som privatperson, og at saken det vises til ligger mange år tilbake i tid. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og viser til skoleledelsen.

På Facebook skrev Slinde følgende om bruken av «skoleball» istedenfor «juleball»:

– Alle trur at dette har med muslimar å gjere (fremmedfrykt), men eg veit at dette var eit initiativ frå elevane sjølve for å få med klassekamerater som var frå Jehovas Vitne.

Skjermbilde fra Facebook.
Skjermbilde fra Facebook.

Gjaldt flere ulike grupper

TA skriver ikke hvilke grupper skolen er opptatt av å ikke støte. Det hadde avisen blitt enig med skolen om, ifølge journalisten som skrev saken:

– Vi valgte å ikke navngi hvilke grupper det gjaldt etter avtale med skolen, men det gjaldt flere ulike grupper, sier Bjørnar Hagen Vika til Faktisk.no.

TA endret tittelen på artikkelen allerede lørdag, selv om sjefredaktør Ove Mellingen mener avisen hadde dekning:

– Saken var en plussak, og ikke alle som delte og kommenterte hadde fått med seg alle nyansene. Kjernen ligger i at skolen endret omtale fra julemat til tradisjonsmat for ikke å støte noen. Ingenting i vår dekning har vært feil, sier han til Faktisk.no.

Mellingen opplyser at TA så seg nødt til å slette Facebook-innlegget der artikkelen ble delt. Årsaken var at avisen ikke hadde ressurser nok til å følge med på og rydde opp i kommentarfeltet.

– Vi ønsker ikke at rasister og folk som ikke kan oppføre seg, skal være i våre kommentarfelt. En del kom med sterkt negative uttrykk om folk fra andre land. Det aksepterer vi ikke, fastslår Mellingen.

Avviser forbud mot å bruke «jul»

Saken i TA har som nevnt ført til sterke reaksjoner blant lesere. Søndag fortalte NRK Telemark at det har kommet så alvorlige trusler mot rektor at rådmann Finn-Arild Bystrøm kommer til å gå til politiet.

Til Faktisk.no sier Bystrøm at det er hvert fall tre meldinger som skal anmeldes, men at kommunen fremdeles jobber med å skaffe seg full oversikt.

Mandag formiddag var det møte om julesaken i Seljord kommune. Faktisk.no har forsøkt å kontakte både lærer Solfrid Bjørge og rektor Kjersti Bollerud, men de har ikke besvart henvendelsene.

Rådmannen forteller til Faktisk.no at møtet var oppklarende, og at kommunen vil ta kontakt med TA for å gå igjennom dekningen med dem.

– Vi er helt bestemte på at det skal være lov å si jul i Seljord. At elever ikke får bruke ordet jul, slik TA skriver, stemmer overhodet ikke med noen praksis vi har.

Julebilde hver dag

Dette bildet ble tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019, ifølge Seljord kommune. Foto: Skjermbilde fra Facebook.
Dette bildet ble tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019, ifølge Seljord kommune. Foto: Skjermbilde fra Facebook.

Bystrøm presiserer at kommunen i er glad i jula, og at ordene «tradisjonsbakst» og «tradisjonsmat» bare har vært brukt for å inkludere, ikke for å ekskludere noen.

Rådmannen forteller også at det er rundt ti år siden det ble bestemt at «juleballet» ved skolen i stedet skulle kalles «skoleball».

– Det var elevene selv som tok initiativ til dette, men det hadde ikke noe å gjøre med det TA skrev om i helgen, sier Bystrøm.

Han forteller at kommunen skal legge ut julebilder på Facebook-siden sin hver dag frem til jul, og viser også til en pressemelding . Det første julebildet ble lagt ut i dag, og er ifølge kommunen tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019.

Les artikkelen på Faktisk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:22 Kraftig jordskjelv på Filippinene10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Siste nytt
11:14SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:22VerdenKraftig jordskjelv på Filippinene10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni
Populært