Faktisk.no: Innsikt: Slik oppsto julebråket i Seljord

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble baluba da Telemarksavisa skrev at elever på Seljord ungdomsskule måtte si «tradisjonsmat» istedenfor «julemat». Rådmannen i Seljord avviser at elever ikke får bruke ordet «jul» og vil politianmelde trusler som har kommet.

I helgen har en sak fra Telemarksavisa (TA) skapt full oppstandelse i sosiale medier. Lørdag formiddag publiserte avisen en artikkel med tittelen:

– «Fikk ikke lov å si julemat på skole, måtte si tradisjonsmat: – Bevisst for å ikke støte noen»

I ingressen står det:

– Elever ved Seljord ungdomsskole hevder de skal ha fått beskjed om at de ikke skal si julemat og juleball, men tradisjonsmat og skoleball.

TA har intervjuet en bestemor, som uttaler seg anonymt av hensyn til barnebarnet. Hun forteller at barnebarnet kom hjem fra skolen og fortalte at han hadde fått kjeft for å si «julebakst» og «juleball».

Også på Facebook har det vært diskusjon om temaet, ifølge TA. I diskusjonen bekrefter en annen anonymisert person det bestemoren forteller.

Vil ikke støte noen

Avisen har også intervjuet rektor ved Seljord barne- og ungdomsskule, Kjersti Bollerud. Hun avkrefter at ledelsen ved skolen har gitt beskjed til lærerne om at det er forbudt å snakke om jul.

I tillegg uttaler mat- og helselærer Solfrid Bjørge seg. Hun bekrefter at skolen har tatt og tar bevisste valg før jul:

– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler, sier Bjørge til TA.

– Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt.

Ifølge rektor ble avgjørelsen om å bruke «skoleball» istedenfor «juleball» tatt for noen år siden. Årsaken var at det var noen som ikke kom da skolen kalte det «juleball».

Skoleledelsen kjenner ifølge TA ikke til at elever har blitt irettesatt for å bruke ord som «juleball» og «julebakst». Men Bjørge sier at det godt kan hende at det har blitt påpekt overfor elever at de på skolen kaller det «tradisjonsmat», og ikke «julemat», og «skoleball» istedenfor «juleball».

Norges mest engasjerende sak

Artikkelen til TA var bare tilgjengelig for abonnenter, men saken spredte seg likevel raskt videre. Da de alternative nettstedene Document , Resett og Human Rights Service (HRS) lagde sine egne versjoner, ble saken kjent for et langt større publikum.

Documents artikkel var ifølge Storyboard den mest engasjerende saken på Facebook gjennom helgen. I oversikten summeres antall delinger, kommentarer og reaksjoner. Resetts sak lå mandag formiddag på 2. plass, mens saken til HRS er på 6. plass. Den originale artikkelen fra TA følger på 8. plass.

Oversikt over sakene som har blitt mest delt, kommentert og reagert på i sosiale medier fra lørdag 30. november til mandag 2. desember. Foto: Skjermbilde fra StoryBoard.
Oversikt over sakene som har blitt mest delt, kommentert og reagert på i sosiale medier fra lørdag 30. november til mandag 2. desember. Foto: Skjermbilde fra StoryBoard.

Også andre Amedia-aviser publiserte artikkelen til TA. Blant disse var Nettavisen , Tidens Krav , Oppland Arbeiderblad , Gudbrandsdølen Dagningen og Halden Arbeiderblad . Samtlige publiserte saken bak betalingsmur.

Full fyr i kommentarfeltet

I kommentarfeltene rundt omkring var det svært høy temperatur gjennom hele helgen. Mange la skylden på muslimske elever, som i kommentarfeltet til Resett:

Foto: Skjermbilde fra Resett.
Foto: Skjermbilde fra Resett.

Politikere reagerte

Også blant politikerne var det flere som reagerte. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skrev på Facebook at «dette blir for dumt», mens Høyre følte behov for å si at det «selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball».

Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, skrev også om saken på sin Facebook-side . Blant de over 400 kommentarene, er det flere som skriver at skolen gjør dette for å tilrettelegge for elever som tilhører Jehovas Vitner.

I kommentarfeltet er det også delt et bilde av en Facebook-kommentar fra Roar Slinde. Bildet er også spredt på Twitter .

Skjermbilde fra Facebook.

Slinde er sosiallærer ved Seljord barne- og ungdomsskole, men understreker overfor Faktisk.no at han deltok i diskusjonen på Facebook som privatperson, og at saken det vises til ligger mange år tilbake i tid. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og viser til skoleledelsen.

På Facebook skrev Slinde følgende om bruken av «skoleball» istedenfor «juleball»:

– Alle trur at dette har med muslimar å gjere (fremmedfrykt), men eg veit at dette var eit initiativ frå elevane sjølve for å få med klassekamerater som var frå Jehovas Vitne.

Skjermbilde fra Facebook.
Skjermbilde fra Facebook.

Gjaldt flere ulike grupper

TA skriver ikke hvilke grupper skolen er opptatt av å ikke støte. Det hadde avisen blitt enig med skolen om, ifølge journalisten som skrev saken:

– Vi valgte å ikke navngi hvilke grupper det gjaldt etter avtale med skolen, men det gjaldt flere ulike grupper, sier Bjørnar Hagen Vika til Faktisk.no.

TA endret tittelen på artikkelen allerede lørdag, selv om sjefredaktør Ove Mellingen mener avisen hadde dekning:

– Saken var en plussak, og ikke alle som delte og kommenterte hadde fått med seg alle nyansene. Kjernen ligger i at skolen endret omtale fra julemat til tradisjonsmat for ikke å støte noen. Ingenting i vår dekning har vært feil, sier han til Faktisk.no.

Mellingen opplyser at TA så seg nødt til å slette Facebook-innlegget der artikkelen ble delt. Årsaken var at avisen ikke hadde ressurser nok til å følge med på og rydde opp i kommentarfeltet.

– Vi ønsker ikke at rasister og folk som ikke kan oppføre seg, skal være i våre kommentarfelt. En del kom med sterkt negative uttrykk om folk fra andre land. Det aksepterer vi ikke, fastslår Mellingen.

Avviser forbud mot å bruke «jul»

Saken i TA har som nevnt ført til sterke reaksjoner blant lesere. Søndag fortalte NRK Telemark at det har kommet så alvorlige trusler mot rektor at rådmann Finn-Arild Bystrøm kommer til å gå til politiet.

Til Faktisk.no sier Bystrøm at det er hvert fall tre meldinger som skal anmeldes, men at kommunen fremdeles jobber med å skaffe seg full oversikt.

Mandag formiddag var det møte om julesaken i Seljord kommune. Faktisk.no har forsøkt å kontakte både lærer Solfrid Bjørge og rektor Kjersti Bollerud, men de har ikke besvart henvendelsene.

Rådmannen forteller til Faktisk.no at møtet var oppklarende, og at kommunen vil ta kontakt med TA for å gå igjennom dekningen med dem.

– Vi er helt bestemte på at det skal være lov å si jul i Seljord. At elever ikke får bruke ordet jul, slik TA skriver, stemmer overhodet ikke med noen praksis vi har.

Julebilde hver dag

Dette bildet ble tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019, ifølge Seljord kommune. Foto: Skjermbilde fra Facebook.
Dette bildet ble tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019, ifølge Seljord kommune. Foto: Skjermbilde fra Facebook.

Bystrøm presiserer at kommunen i er glad i jula, og at ordene «tradisjonsbakst» og «tradisjonsmat» bare har vært brukt for å inkludere, ikke for å ekskludere noen.

Rådmannen forteller også at det er rundt ti år siden det ble bestemt at «juleballet» ved skolen i stedet skulle kalles «skoleball».

– Det var elevene selv som tok initiativ til dette, men det hadde ikke noe å gjøre med det TA skrev om i helgen, sier Bystrøm.

Han forteller at kommunen skal legge ut julebilder på Facebook-siden sin hver dag frem til jul, og viser også til en pressemelding . Det første julebildet ble lagt ut i dag, og er ifølge kommunen tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019.

Les artikkelen på Faktisk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Sterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM
Siste nytt
11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenSterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM
Populært