Nå kommer væromslaget: Fare for snø- og jordras flere steder

Video: Nå kommer væromslaget: Fare for snø- og jordras flere steder.

Ikke før har mange funnet frem ski, akebrett og skøyter, så blir det helomvending med regn og plussgrader over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Meteorologisk Institutt er det utstedt farevarsel i forbindelse med at varme luftstrømmer snart treffer Norge.

«Natt til tirsdag kommer det varm luft og nedbør og tar over for det kalde og tørre været på Østlandet og i Telemark. Da kan det bli underkjølt regn, og regn som fryser på bakken. Vi har sendt ut gult farevarsel.»

– Gufne forhold

Temperaturen kan stige så mye som ti grader flere steder i landet.

På Vestlandet skal det regne jevnt og trutt utover uken, og på torsdag vil det kunne komme så mye som 12 millimeter regn i timen på dagtid, skriver avisen Fjordaland.

– Temperaturen på Vestlandet vil ligge på mellom fem og ti varmegrader. Det er mer normalt for oktober enn for desember. Selv på Finse, 1222 meter over havet, kan det komme sludd i perioder. Det blir gufne forhold, sier StormGeo-meteorolog til TV2, og advarer samtidig mot økt fare for snø- og jordskred.

Sjekk været der du bor

Underkjølt regn, flomsikring og økt rasfare

Det er et kraftig lavtrykk i Norskehavet som fører med seg mye vind fra Atlanterhavet, og som etter hvert treffer Norge i løpet av de neste dagene.

I Trøndelag, som har fått store mengder snø i løpet av helgen, kan de milde luftmassene gi trafikale utfordringer når snøen smelter. Også her er det nå økende fare for ras og flom.

«Etter en vinterlig helg hvor vi har fått prøve oss både med snøskuffa og skiene, bærer det nå i retning dager med regn, sørpe og sannsynligvis en hel del hålke. I morgen er det flomsikring som gjelder, skriver lokalavisen Innherred, som dekker Levanger og Verdal kommuner i Trøndelag.

Rødt farevarsel om snøskred

Ifølge Yr er det lokalt fare for is på grunn av underkjølt regn og regn som fryser på bakken, og oppfordrer samtidig sjåfører om å bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene.

Nord-Norge har nettopp vært gjennom en helg med liten til full storm flere steder i Vest-Finnmark og Troms, med vindkast på 30-35 m/s.

Vinden har nå avtatt, men det ventes fortsatt sterk kuling fra nordvest i starten av uken.

Varsom.no har utstedt rødt farevarsel om snøskred for Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms og Ofoten. For Tromsø, Salten og Svartisen er farevarselet oransje.

Mye fint vær i Sør-Norge

I den sørøstlige delen av Sør-Norge er det ventet mye fint vær med lite nedbør denne uken. Men overgangen til mildvær vil kunne medføre krevende kjøreforhold og glatte veier også i denne delen av Norge.

Allerede neste helg vil temperaturen igjen synke, og det er forventet at kulden vil bite seg fast, melder Storm.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden