Jegere kritiske til at ulvejakta stanses

Det er denne ulven som er årsaken til at ulvejakta i deler av Hedmark blir stanset. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet / NTB scanpix.
Det er denne ulven som er årsaken til at ulvejakta i deler av Hedmark blir stanset. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet / NTB scanpix. Foto: Statens Naturoppsyn/miljødirektoratet / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisensjakt på ulv skulle startet søndag, men nå er den utsatt i deler av Hedmark fordi en genetisk viktig ulv har forvillet seg ut av ulvesonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november ble en ulv som ble betegnet som genetisk viktig flyttet inn i ulvesonen, nærmere bestemt Kongsvinger-traktene.

Nå har ulven flyttet seg ut av ulvesonen og til en region hvor det etter planen skal felles tolv ulv i år.

Dermed har Fylkesmannen stanset ulvejakta i området. Ulven ansees som genetisk viktig fordi den er finsk-russisk og dermed kan tilføre nye gener til en innavlet norsk ulvestamme.

– Vi mener at det legges kjelker i veien for en effektiv ulveforvaltning i tråd med Stortingets intensjoner, sier leder i Norge jeger- og fiskeforbund, Knut Arne Gjems, i en pressemelding.

Vil møte ministeren

Gjems mener at man kunne unngått at den viktige ulven ble felt ved å holde løpende kontakt med jegerne. Ulven er GPS-merket.

– Skal vi lykkes med ulveforvaltningen, må det utvises tillit til aktørene og ikke minst en forståelse og respekt for den frivillige innsats som legges ned av mange jegere. Nå er situasjonen unødvendig tilspisset, og det er vitterlig ikke jegernes skyld, sier Gjems.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjems varsler at de vil be om et møte med miljøvernminister Ola Elvestuen (V) på mandag.

– Redusert risiko

Elvestuen sier til NRK at han mener de reduserer risikoen for å felle viktig ulv ved å utsette jakta.

– Vi endret i vår lisensfellingsperioden utenfor ulvesonen. En av grunnene var at genetisk verdifulle ulver fra Finland og Russland oftest dukker opp om høsten slik vi så i Engerdal i høst. Den skandinaviske ulvebestanden har høy grad av innavl, sier Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å utsette starten for lisensfellingen til nærmere jul, har vi redusert risikoen for å felle genetisk verdifull ulv, sier han.

Ulvejakt opp i lagmannsretten

Til sammen omfattes 26 ulv i lisensfellingen utenfor ulvesonene. Jakt i de øvrige rovviltregionene kunne starte søndag og perioden løper til 31. mai.

Verdens Naturfond (WWF) mener ulvejakten er lovstridig. Mandag møter organisasjonen i Borgarting lagmannsrett i et nytt forsøk på å få stanset den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten, ved Klima- og miljødepartementet, vant da saken ble prøvet for Oslo tingrett i 2018. WWF kalte dommen svakt begrunnet og mente at deres argumenter ikke ble drøftet.

– Vi mener staten har et prinsipielt viktig ansvar for å ivareta utryddingstruede arter. Vi opplevde ikke at vi fikk et godt nok svar da saken ble behandlet i tingretten, sier Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder, til NTB.

WWF: Kun snevre unntak

WWF mener ulvejakten strider mot Grunnloven og naturmangfoldsloven, samt Bernkonvensjonen, som handler om vern truede arter.

Organisasjonen vil ikke gjøre noen vesentlige endringer i måten saken føres på når lagmannsretten nå skal vurdere det rettslige grunnlaget. Lovverket åpner, slik WWF ser det, kun for noen snevre unntak fra forbudet mot å avlive ulv.

– I forbindelse med ulvejakt er det for aller første gang brukt unntaksbestemmelse i naturmangfoldsloven. Vi mener det undergraver selve formålet med loven og at det er viktig å få avklart om staten kan behandle loven på denne måten, sier Lomelde.

Saken varer til fredag 6. desember.