Frode Berg: Ble avlyttet og filmet i skjul på hotellrom av FSB

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frode Berg sier at etterforskere fra FSB under avhør spilte av en telefonsamtale med kona og viste ham skjulte opptak fra hotellrommet han bodde på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FSBs kontraetterretningsavdeling skal ha fulgt nøye med på flere av reisene Berg tok til Russland. Blant annet ble telefonen hans avlyttet, skriver VG.

– Ja, det gjorde de, for det har jeg lyttet på. «Men Frode, hør på dette her», sa etterforskeren. Det hadde ikke noe med saken å gjøre, det var en telefonsamtale med kona i mars 2017, sier Berg til avisen.

Ifølge Berg fikk han høre fire telefonsamtaler han hadde i Russland, uten at det var beviser i saken mot ham.

Den tidligere grenseinspektøren sier at han også fikk presentert videoopptak fra hans eget rom på et hotell Metropol i sentrum av Moskva under den siste turen.

– Jeg så hvordan det ser ut når jeg står opp om morgenen. Det var et kamera plassert godt skjult i rommet, sier Berg.

I avhør skal russerne også ha nevnt navn på norske operatører i E-tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som skremmer meg, er at russerne visste så mye som de visste. De fortalte meg ting som er fullt kontrollerbart for meg, som for eksempel hvor vedkommende bor i Kirkenes. De visste også hvor E-tjenesten pleide å møte folk i Kirkenes, sier Berg til VG.

Frode Berg ble 15. november løslatt etter å ha blitt dømt for spionasje og tilbrakt nesten to år i russisk fengsel. Han ble overlevert til norske myndigheter som ledd i en fangeutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland.