Norge ba Nord-Korea om hjelp

Norske diplomater har vært på besøk i Nord-Korea i et forsøk på å vinne landets stemme i kampen om hvem som skal få en plass i FNs sikkerhetsråd. Her Nord-Koreas leder Kim Jong Un mens han inspiserer en militær enhet.
Norske diplomater har vært på besøk i Nord-Korea i et forsøk på å vinne landets stemme i kampen om hvem som skal få en plass i FNs sikkerhetsråd. Her Nord-Koreas leder Kim Jong Un mens han inspiserer en militær enhet. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske diplomater har vært på besøk i Nord-Korea i et forsøk på å vinne landets stemme i kampen om hvem som skal få en plass i FNs sikkerhetsråd, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at diplomater fra den norske ambassaden i Seoul i Sør-Korea har hatt et møte i Nord-Korea.

Norske FN-delegater har også hatt sporadisk kontakt med Nord-Koreas FN-delegasjon.

Norge forsøker å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd i 2021. De andre kandidatene til plassen er Canada og Irland.

– Vi presenterer norsk politikk og vårt kandidatur til FNs sikkerhetsråd til alle FNs medlemsland, og gjennom disse to møtepunktene har vi presentert kandidaturet vårt for Nord-Korea, sier statssekretær Jens Frølich Holte (H) Utenriksdepartementet til avisen.

Holte understreker overfor avisen at Norges politiske linje overfor landet ikke er endret.

– Norsk politikk overfor Nord-Korea ligger fast. Vi er dypt bekymret for de alvorlige bruddene på menneskerettighetene og den humanitære situasjonen. Vi oppfordrer Nord-Korea til å forlate sitt atomprogram, samt stanse utviklingen og testing av ballistiske missiler. Dette formidles Nord-Korea, sier han.

Holte ville ikke svare på VGs spørsmål om hvorvidt Nord-Korea hadde sagt de ville støtte det norske kandidaturet.