Regjeringen vil ha klarere regler for tvangsbruk i skole og barnehage

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil tydeliggjøre reglene for tvangsbruk i skolen.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil tydeliggjøre reglene for tvangsbruk i skolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelverket for bruk av tvang og makt i skoler er utydelig og varierer mellom skoler, ifølge ny rapport. Regjeringen varsler at den nå vil gjøre endringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sier alle elever skal føle seg trygge på skolen, og at det er viktig at utagerende elever ikke utsettes for mer makt og tvang enn det som er nødvendig.

– Uklare regler skaper i dag usikkerhet blant ansatte når krevende situasjoner oppstår. Derfor må vi gjøre det tydelig hva som er lov og ikke, sier Sanner.

Tvangsbruk er ikke lovregulert per dags dato. I den nye rapporten, som er utarbeidet av Deloitte på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet, kommer det fram at det brukes tvang og makt overfor elever også i situasjoner hvor det ikke er akutt fare for liv og helse.

Sanner sier at regelverket i dag er både «uklart og mangelfullt», og at bruk av tvang og makt må være siste utvei.

– Regjeringen ønsker derfor å sende på høring forslag om regler som gir klarere grenser for bruk av tvang og makt i skoler. I arbeidet vil vi ha dialog med blant andre elever, lærere og Barneombudet. På sikt vil vi også se på hvordan vi kan regulere dette for barnehager, sier Sanner.