Stefar dømt til tre års fengsel i Overhalla-saken

En mann i 30-årene er dømt til tre års fengsel for medvirkning til mishandling av tre barn. En tre år gammel jente døde av mishandlingen hun ble utsatt for av sin mor i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En mann i 30-årene er dømt til tre års fengsel for medvirkning til mishandling av tre barn. En tre år gammel jente døde av mishandlingen hun ble utsatt for av sin mor i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i 30-årene er i Høyesterett dømt til tre års fengsel for å ha medvirket til mishandling av tre barn. Ett av barna døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselsstraffen er et halvt år strengere enn det mannen fikk i lagmannsretten i vår.

Mannen ble først frifunnet i Namdal tingrett. I dommen står det at konens voldshandling mot datteren kan ha kommet overraskende på mannen, slik at han ikke hadde mulighet til å forhindre den.

Aktor ba om fem års fengsel for mannen. Påtalemyndigheten anket bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet.

Mannens kone ble i Frostating lagmannsrett 9. april dømt til åtte og et halvt års for grov mishandling av sin tre år gamle datter, som førte til at hun døde i juni 2017.

I dommen fra lagmannsretten heter det blant annet at jenta ble utsatt for grov mishandling ved at hun ble kastet i gulvet flere ganger av sin mor. Skadene førte til at hun senere døde på St. Olavs hospital i Trondheim.

Den 35 år gamle stefaren holdes ikke ansvarlig for medvirkning til voldshandlingen, men Høyesterett legger vekt på at han lot barnet ligge livstruende skadd i flere døgn etter mishandlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han hadde en åpenbar, påtrengende og selvstendig plikt til å skaffe sin stedatter umiddelbar helsehjelp. Likevel lot han henne ligge i to og et halvt døgn i leiligheten, står det i dommen.

Kvinnens tre barn kom til Norge gjennom familiegjenforening i 2017. Moren er dømt for å ha mishandlet barna over en periode på to og en halv måned. Retten mener at stefaren ikke gjorde nok for å stanse mishandlingen.