Evakuerte får flytte hjem etter vannlekkasje i Bergen

E39 er stengt inn mot sentrum etter en kolossal vannlekkasje.
E39 er stengt inn mot sentrum etter en kolossal vannlekkasje. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Skadene er ikke så store som først fryktet etter vannlekkasjen i Bergen, og trolig vil E39 åpnes natt til torsdag. De evakuerte får beboerne får vende hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Grethe Vikane i Statens vegvesen opplyser at de håper å kunne åpne E39 inn mot Bergen løpet av kvelden og natta, slik at ting vil gå som normalt torsdag morgen. Vegvesenet opplyser at det vil ta 12 timer å få reparert vannledningen.

– Statens vegvesen har undersøkt veien med geotekniker. Skadene er ikke så omfattende som fryktet, heter det i en pressemelding.

Det er i 17-tiden onsdag stillestående kø fra Glaskartunnelen mot Åsane. Det er også køer på fylkesvei 580 fra Arna til Midtun og på E16 fra Vågsbotn til Arna.

60 evakuert

Onsdag ettermiddag ble det gitt klarsignal til at alle de evakuerte, bortsett fra beboerne i ett hus, kan flytte hjem igjen. Bergen kommune orienterer de evakuerte og skaffer dem transport, opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding.

En rekke nødetater ble sendt til Sandviken i Bergen tirsdag kveld da beboere i området meldte at det fosset vann ut av muren som går nedenfor E39.

Anslagsvis 750.000 liter vann har lekket ut, og 60 personer ble evakuert.

Lekkasjen har ført til at E39 retning sør mot Bergen er stengt mellom bomstasjon i Sandviken og avkjørsel fra E39 mot Bergen sentrum.

Kaos i trafikken

E39 i Sandviken har omtrent 50.000 passeringer daglig. Stengingen av veien får dermed følger for alle som skal til og fra nordlige deler av Bergen. Det er omkjøring via Arna og Hardangervegen. I morgentimene var trafikkaoset et faktum med sakte og stillestående køer.

– Vi har klart å få til en avvikling som kan fungere og få folk fram, men det er jo saktegående, sa Kristian Fauskan, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen vest til NTB onsdag morgen.

Til Bergens Tidende opplyser Fauskan imidlertid at onsdagens trafikkaos etter forholdene har gått «noenlunde ok».

Innbyggere ble oppfordret til å reise kollektivt inntil E39 sørgående retning åpner igjen.

Kokevarsel delvis opphevet

Lekkasjen og det påfølgende trafikkaoset har også ført til at flere som skulle fly fra Bergen måtte kjøpe nye billetter, skriver Bergensavisen.

Om lag 240 husstander mistet vannet, og nær 2.000 personer fikk varsel om at de måtte koke vannet. Onsdag formiddag er kokevarselet redusert til å omfatte 77 husstander.

Trafikktrøbbelet har også fått konsekvenser for sykehus og nødetater. Bergen kommune opplyser at legevaktstasjonen i Åsane har åpnet som følge av lekkasjen. Denne er vanligvis bare åpen etter klokken 16.

Nødetatene og Haukeland sykehus har også møter om hvordan de skal løse beredskapen utover dagen, skriver NRK.