Innsatte lager våpen i fengslene

<p>Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viser at det ble innrapportert 14 funn av farlige gjenstander norske fengsler i 2018.</p>
Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viser at det ble innrapportert 14 funn av farlige gjenstander norske fengsler i 2018. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) viser at det ble innrapportert 14 funn av farlige gjenstander norske fengsler i 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen innsatte lager våpen av gafler, spiker og andre gjenstander de finner innenfor murene, skriver Dagbladet.

Sikkerhetsansvarlig Roar Johannessen i Bergen fengsel forteller at det har vært flere tilfeller der innsatte bevæpner seg med hjemmelagde våpen for å beskytte seg. Han sier noen innsatte ser det som en trygghet å ha beskyttelse.

– Vi har tatt en innsatt med gaffel, som hadde den for å kunne forsvare seg. Innsatte truer hverandre, det er en utvikling som går i feil retning, sier han.

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i KDI sier det ikke er mange slike tilfeller.

– Alle våpen eller våpenlignende gjenstander blir beslaglagt. Våpenbruk er et problem i de tilfellene det skjer, men det er heldigvis ikke mange slike tilfeller, sier Sandlie.

Tall fra KDI viser at det i 2017 ble registrert 698 hendelser med vold og/eller trusler fra innsatte mot ansatte i norske fengsler. I 2018 var tallet 512.

Personvernpolicy