Flere velger å gifte seg utenfor kirken

Bare 7.630 par giftet seg i Den norske kirke i fjor, det er en andel på 36,4 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX
Bare 7.630 par giftet seg i Den norske kirke i fjor, det er en andel på 36,4 prosent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For 20 år siden foregikk over halvparten av alle vielser i Den norske kirke. Nå er det bare vel en av tre som velger folkekirken når de skal inngå ekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerlig vigsel ble for første gang den største vigselstypen i fjor. Tall Dagen har hentet fram, viser at det har vært en kraftig økning i religiøse vielser utenom Den norske kirke.

I 2018 ble det inngått 20.949 ekteskap blant bosatte i Norge. Det var 1.162 færre enn året før. Bare 7.630 par giftet seg i Den norske kirke, det er en andel på 36,4 prosent.

Samme år ble det foretatt 1.797 vielser i tros- og livssynssamfunn utenom Kirken, rundt 700 av disse var i regi av HEF. Borgerlige vielser var mest populært i fjor med 8.063.

– Vigsel er den kirkelige handlingen som står svakest. Begravelser, dåp og konfirmasjon står langt sterkere, ser Harald Hegstad, professor i teologi ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, kirke og samfunn (MF) til Dagen.

En annen faktor er økonomi. Å gifte seg i kirken er ofte dyrt.

– De som gifter seg i kirken vil gjerne ha hvit brudekjole, stort selskap og en pyntet og vakker vielse. Borgerlige vielser gjøres ofte enklere, sier professoren.