Lovutvalg slo alarm om norsk barnevernspraksis i 2016

Barnevernlovutvalget så et klart behov for å tydeliggjøre i loven at omsorgsovertakelser av barn som hovedregel er tiltak av midlertidig karakter og at det må legges til rette for tilbakeføring, der det er mulig. Advokat Cecilia Dinardi, som var medlem i utvalget, sier til Dagbladet at til tross for dette vurderte departementet at deres forslag ikke burde inntas i loven. Her fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: Violetta Kuhn / DPA / NTB scanpix
Barnevernlovutvalget så et klart behov for å tydeliggjøre i loven at omsorgsovertakelser av barn som hovedregel er tiltak av midlertidig karakter og at det må legges til rette for tilbakeføring, der det er mulig. Advokat Cecilia Dinardi, som var medlem i utvalget, sier til Dagbladet at til tross for dette vurderte departementet at deres forslag ikke burde inntas i loven. Her fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: Violetta Kuhn / DPA / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens barnevernlovutvalg advarte i 2016 om at norske samværsbetingelser etter omsorgsovertakelse kunne krenke menneskerettskonvensjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnevernlovutvalget leverte i 2016 en utredning til daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Her fikk myndighetene klar beskjed om at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse er på kollisjonskurs med retten til familieliv, skriver Dagbladet.

Utvalget skrev at «å fastsette samvær til tre til seks ganger i året umiddelbart etter en omsorgsovertakelse, som synes å være praksis i dag, kanskje kombinert med fravær av hjelp til foreldrene til å bedre sin omsorgskompetanse, vil etter omstendighetene kunne føre til en krenkelse av EMK artikkel 8».

Til tross for den utvetydige advarselen, har fylkesnemndene fram til i dag kunne sette svært strenge samværsbetingelser for foreldre som er fratatt omsorgen for sine barn, skriver avisen.

Forrige tirsdag ble Norge dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) i en barnevernssak. Det er den niende av 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i domstolen siden desember 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i Barne- og familiedepartementet sier til Dagbladet at de foreslo i høringsnotatet til ny barnevernlov å lovfeste at samværsomfanget skal fastsettes etter en konkret vurdering av barnets behov. Hun sier samvær ikke skal fastsettes ut fra generelle normer.

– Dette vil vi ta tak i, både overfor praksisfeltet og som presiseringer i gjeldende lov. I det videre arbeidet med ny barnevernslov vil vi legge særlig vekt på grundige menneskerettslige vurderinger. Dommer fra EMD inngår som en viktig bakgrunn for dette arbeidet.