SV vil sikre regjeringsskifte ved å samle opposisjonen

SV-leder Audun Lysbakken taler til landsstyret i Oslo fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken taler til landsstyret i Oslo fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En felles politisk plattform hos alle de fem opposisjonspartiene er nøkkelen til regjeringsskifte, har SVs landsstyremøte vedtatt. Sp sier nei.

– Vi vil at de fem partiene i opposisjonen skal samles om et tydelig alternativ til dagens regjering. Vi bør finne sammen, slik at vi kan skape forandring sammen. Folk ønsker handling mot klimakrisen og sentraliseringen, og folk vil se en kraftfull politikk for å få ned forskjellene i det norske samfunnet, sier SV-leder Audun Lysbakken etter landsstyremøtets uttalelse lørdag.

Han mener både Arbeiderpartiet, MDG, Rødt og Senterpartiet nå har et ansvar for å få til en kursendring og sikre rødgrønt flertall.

Les også: Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd

– Hele opposisjonen bør finne sammen

– Hvem som skal sitte i en ny regjering får forhandlinger etter valget avgjøre, men hele opposisjonen bør finne sammen i en rødgrønn allianse for å få en ny regjering på plass, forteller Lysbakken.

Landsstyremøtet mener omfanget av den felles plattformen må diskuteres nærmere, og poengterer at den ikke vil erstatte partienes egne programmer.

– En felles politisk plattform vil gjøre at vi kommer i gang med å planlegge den politiske snuoperasjonen som kan få forskjellene ned, stoppe sentraliseringen og bekjempe klimakrisen, sier Lysbakken.

Les også: Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten

Ikke aktuelt for Senterpartiet

For Senterpartiet er dette imidlertid ikke aktuelt.

– Vi må nå konsentrere oss om sakene, ikke om samarbeidskonstellasjoner. De enkelte partiene er i ferd med å starte prosessen med partiprogram for 2021. Det vil gi velgerne svar på hvilken politikk partiene vil føre og søke oppslutning om. Å lage rødgrønn plattform i tillegg til dette ser ikke Senterpartiet som aktuelt, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Les også: Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge vært klar på at han ønsker seg et regjeringssamarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Til NTB sier Støre at han synes det er bra at Lysbakken slår fast at opposisjonen skal sikre flertall i neste valg.

– Det er Sp og SV som står oss nærmest, som deler vår hovedretning i politikken, og som vi har vist at vi kan samarbeide godt med. Det er ikke tiden for å åpne eller lukke dører nå, men Ap tar ansvar for at velgerne i god tid før valget får presentert en klar retning for nytt flertall, sier han.

Vanskelig tropp å samle

Til tross for at Senterpartiet er i medvind for tiden, vil et Sp og Ap-samarbeid trolig bli avhengig av minst ett parti til for å kunne få flertall etter stortingsvalget om to år.

I et intervju med Vårt Land i oktober ble SV imidlertid ikke nevnt av Sp-lederen som et alternativ til samarbeidsparti.

I tillegg har både Ap og Senterpartiet et nokså kjølig forhold til MDG, som også er blokkuavhengige.

– Det er et grasrotdemokrati som må ta stilling til eventuelle samarbeidsformer og forhandlingskrav. Det kommer vi nok til å lande på landsmøtet vårt i 2021, så det er for tidlig å snakke om dette nå, sier nasjonal talsperson i MDG, Arild Hemstad, til NTB.

Han legger til at partiet i utgangspunktet er åpne for å samarbeide med alle partier – bortsett fra Fremskrittspartiet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa til Klassekampen i oktober at han ikke ønsker å sitte i regjering etter neste valg. Han var imidlertid åpen for å sikre en rødgrønn regjering gjennom en samarbeidsavtale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden