Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) håper innføringen av en global konvensjon for å godkjenne høyere utdanning vil styrke integrering og øke rettssikkerheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, har etter mange års prosess godkjent en konvensjon som skal sikre internasjonal anerkjennelse av høyere utdanning. Under et møte i Paris denne uken ble konvensjonen vedtatt, skriver Vårt Land.

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier statsråd for høyere utdanning Iselin Nybø (V).

Hun forteller at Norge har vært en pådriver i saken som startet mens SVs Tora Aasland var statsråd for forskning og høyere utdanning.

Konvensjonen innebærer at en persons kvalifikasjoner er noe en skal kunne ta med seg og få anerkjent, uansett hvor i verden man reiser. Flyktninger med høyere utdanning kan få en kvalifikasjonsvurdering selv om de mangler skriftlig dokumentasjon på utdanningen sin. Alle med norsk utdanning som ønsker å få denne godkjent i land utenfor Europa, vil få større rettssikkerhet i godkjenningsprosessen i landet de søker godkjenning i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UNESCO har også hatt sitt første prosjekt med kvalifikasjonspass-prosjekt i høst og har vedtatt at det nå skal testes ut videre. Dette gir særlig flyktninger muligheten til å få godkjent utdanning fra hjemlandet, noe som kan sikre dem opptak på utdanning eller en jobb. Denne ordningen har Nybø selv vært pådriver for, og Norge opprettholder ifølge Vårt Land støtten for 2020 på minst samme nivå som i år, altså på 1,5 millioner kroner.