Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen

Brageprisvinnerne f.v.: Torgrim Eggen (Sakprosa), Martin Ernstsen (Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn), Edvard Hoem (Hedersprisen), Ane Barmen (Barne- og ungdomsbøker) og Nina Lykke (Skjønnlitteratur).
Brageprisvinnerne f.v.: Torgrim Eggen (Sakprosa), Martin Ernstsen (Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn), Edvard Hoem (Hedersprisen), Ane Barmen (Barne- og ungdomsbøker) og Nina Lykke (Skjønnlitteratur). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hedersprisen gikk til Edvard Hoem under torsdagens Bragepris-utdeling. Fire andre forfattere vant også priser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hedersprisvinneren har skrevet uforglemmelige portrett av mennesker, og deres liv og virke. Han har en egen evne til å skildre gleden og slitet i all slags arbeid, heter det i begrunnelsen fra juryen for hvorfor Edvard Hoem vant årets hederspris.

70 år gamle Hoem debuterte som forfatter i 1969, og har siden den gang skrevet en lang rekke romaner, dikt, skuespill, biografier og annen litteratur.

– Årets hedersprisvinner har rukket mye, og har en svært imponerende produksjon bak seg, som romanforfatter, dramatiker, samledikter og Shakespeare-gjendikter, skriver juryen i begrunnelsen.

Hedersprisen går, ifølge juryen, til en person eller institusjon som i kraft av gjerningen som forfatter eller oversetter har bidratt til å øke spredningen av, eller forståelsen av, litteratur, eller til å bedre kvaliteten på norsk skriftkultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dette juryen mener at Hoem har gjort, for å gjøre seg fortjent til prisen.

Ellers vant Nina Lykke med boken «Full spredning» i kategorien skjønnlitteratur, Torgrim Eggen med «Axel. Fra smokken til ovnen» i kategorien sakprosa, Martin Ernstsen med tegneserieversjonen av «Sult» i den åpne klassen og Ane Barmen med «Draumar betyr ingenting» i barne- og ungdomskategorien.

Alle prisene ble delt ut under en festforestilling på Dansens Hus i Oslo torsdag kveld.