Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen

 ABC forklarer: Nav-skandalen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et møte 26. september med Nav og flere andre etater spurte riksadvokat Tor-Aksel Busch om noen hadde noe vesentlig nytt å melde. Nav sa ingenting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i et oppsiktsvekkende brev fra Riksadvokaten til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber om svar fra Nav. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber om svar fra Nav. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Riksadvokaten viser til et møte i Det sentrale samarbeidsforum 26. september i år. Der deltok daværende riksadvokat Tor-Aksel Busch sammen med Navs ytelsesdirektør Kjersti Monland og flere andre etatsledere.

Busch inviterte ifølge møtereferatet til «en kort runde rundt bordet med oppdatering av vesentlig nytt siden forrige møte fra de enkelte etatsledere».

Ifølge brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen sa Monland da ingenting om trygdeskandalen som var under opprulling i Nav.

Setteriksadvokat: Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse

Vage formuleringer

I brevet påpekes det videre at Nav kontroll allerede 18. september, altså uka før møtet i samarbeidsforumet, hadde vært i kontakt med flere politidistrikter om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Nav orienterte ikke om brevene som var sendt ut til politiet, og disse var ukjente både for politidirektøren og undertegnede», heter det i redegjørelsen fra Busch, som er gjengitt i brevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det var TV 2 som omtalte brevet først.

Busch opplyser videre at flere av politidistriktene har opplyst at de på grunn av formuleringene i Navs brev, «som til dels var vage», ikke oppfattet henvendelsene som varsel om en større systemfeil som gjorde det nødvendig å stanse eller vurdere andre saker.

«Det viktigste preventive tiltak vi kan se, ville vært at Nav varslet Riksadvokatembetet på et langt tidligere tidspunkt», fortsetter Busch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker

Lovavdelingen ble ikke trukket inn

Også justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kom torsdag med svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser i sitt brev at lovavdelingen i Justisdepartementet ikke har vært forelagt spørsmål om endringer i oppholdskravet for de nå mye omtalte trygdeytelsene.

«Ut fra det departementet har kunnet bringe på det rene, har Lovavdelingen ikke vært forelagt spørsmålet om eller utredet behovet for endringer i oppholdskravet for de aktuelle ytelsene i folketrygdloven som følge av innholdet i trygdeforordningene slik disse er gjennomført i norsk rett», skriver Kallmyr.

«Lovavdelingen har heller ikke avgitt noen tolkningsuttalelse om forholdet mellom bestemmelsene i folketrygdloven og inkorporasjonsforskriften», heter det videre.

Reaksjon: NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev

Ble orientert 22. oktober

Statsråden skriver videre at hans departement for første gang ble orientert om saken i et etatsstyringsmøte hos Justis- og beredskapsdepartementet 22. oktober 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten ble formelt orientert 16. oktober.

På spørsmål om hva som kunne vært gjort annerledes i saken, viser Kallmyr til granskingsutvalget som regjeringen har satt ned for å undersøke saken.

Bakteppet for skandalen er feilpraktisering av EØS-reglene som gir nordmenn rett til å ta med seg kontantytelser som sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger til utlandet.

Trygdeskandalen blir på nytt tema når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møtes torsdag ettermiddag.

Hovedtillitsvalgt i Nav: – Sinne og frustrasjon over at det har blitt sånn