Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep

Bergen tingrett har tilkjent en kvinne 3,6 millioner kroner i erstatning etter at hun ble utsatt for seksuelle overgrep.
Bergen tingrett har tilkjent en kvinne 3,6 millioner kroner i erstatning etter at hun ble utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

En mann i 50-årene er dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter at han ble funnet skyldig i overgrep mot en jente på 1990-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter at dommen i erstatningssaken, som gikk i Bergen tingrett denne måneden, nå er avsagt, skriver Bergens Tidende. I straffesaken, som gikk i forrige måned, ble kvinnen tilkjent 300.000 kroner i oppreisning. Gjerningspersonen ble dømt til fengsel i tre år og ni måneder.

De 3,6 millioner kronene gjelder både menerstatning og dekning av inntektstap. Inntektstapet er basert på at retten mener at kvinnen er blitt flere år forsinket i studiene på grunn av psykiske lidelser etter overgrep. Hun har fått konstatert posttraumatisk stresslidelse, og en sakkyndig har satt hennes medisinske invaliditetsgrad til 34 prosent.

Overgrepene foregikk ifølge tiltalen fra 1997 til 2001, og begynte da jenta var fem år gammel. Mannen var omgangsvenn med jentas foreldre og bodde i samme nabolag som familien. Han var også barnevakt for jenta.

Det var likevel ikke før i 2017 at den nå voksne kvinnen anmeldte overgrepene.

Kvinnens bistandsadvokat Hilde Cecilie Meyer mener erstatningsdommen er en seier for rettferdigheten.

– Mange overgrepsofre har mistet muligheten til å konsentrere seg om skolegang og studier. Da er det en viktig jobb for oss bistandsadvokater å føre bevis for sammenhengen mellom overgrepene og forsinkelse i utdanning, eller tapt utdanning.

Den dømte mannen har hele tiden nektet straffskyld, og vil anke dommene både i straffesaken og i erstatningssaken.

Personvernpolicy