Ulveangrep rammer sauebønder psykisk

Ulveangrep går ut over nattesøvnen og den psykiske helsen til sauebøndene i kommunene hvor de skjer. Bildet er tatt etter at ulv drepte et tjuetalls sauer på Kjepperud gård i Ytre Enebakk i 2015. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ulveangrep går ut over nattesøvnen og den psykiske helsen til sauebøndene i kommunene hvor de skjer. Bildet er tatt etter at ulv drepte et tjuetalls sauer på Kjepperud gård i Ytre Enebakk i 2015. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sauebønder i kommuner hvor sauer er tatt av ulv de siste fem årene, har høyere forekomst av angst og depresjonsplager, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsinstituttet Ruralis som har gjort funnene ved å analysere tall fra SSB, Rovbasen og den årlige spørreundersøkelsen Trender i norsk landbruk, ifølge Nationen.

– Hovedfunnet fra de kvantitative analysene er at sauebønder i kommuner hvor det har vært tap av sau til ulv siste fem årene har høyere forekomst av angst og depresjonssymptomer sammenlignet med sauebønder ellers i landet og bønder i samme område som ikke driver med saueproduksjon, sier forsker Alexander Zahl-Thanem til avisen.

Forskerne har også gjennomført dybdeintervjuer med bønder i flere kommuner i Hedmark. Her forteller bøndene om stress og redusert livskvalitet og at de ikke får sove om natta når de vet det er ulv i nærheten.

– Bøndene beskriver også hvordan de gruer seg til å slippe dyra i utmarka på grunn av risikoen for rovdyrangrep, sier forskeren.