Politiet med stort etterslep på uttransporteringer

Politiet strever med å få sendt så ut mange mennesker uten oppholdstillatelse som regjeringen har satt som mål for 2019. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Politiet strever med å få sendt så ut mange mennesker uten oppholdstillatelse som regjeringen har satt som mål for 2019. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter årets første åtte måneder var bare 2.800 av målet på 4.000 personer uttransportert av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens mål om å frakte 6.000 personer uten lovlig opphold ut av landet i løpet av 2019 ser ut til å henge i tynn tråd. En politirapport ABC Nyheter har fått innsyn i viser at det innen august skulle ha vært uttransportert 4.000 personer fra Norge, men at det faktisk bare var 2.800 som var sendt ut av landet. Skal måltallet nås, må aktiviteten øke kraftig fram mot nyttår.

Totalt rapporterer politiet om et etterslep på 15.510 utlendingssaker i forvaltningen. Antallet saker på vent har økt siden begynnelsen av året. Begrunnelsen fra politiet er at antallet årsverk i utlendingsforvaltningen ble redusert fra 2018 til i år.

– Denne regjeringen har uttransportert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge. Samtidig er antallet asylsøkere som ankommer Norge, lavt. Dette er hovedforklaringen på at Politiets utlendingsenhet den siste tiden har uttransportert færre personer uten lovlig opphold, sier statssekretær Kristoffer Sivertsen (Frp) til nettavisen.

Politiets utlendingsenhet er midt i en kraftig nedbemanningsprosess. Politidirektoratet har bedt Justisdepartementet om å redusere måltallet til 5.000 personer, men har så langt ikke blitt hørt.