Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen

Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets etterretning og PST har forsøkt å rekruttere folk i Sør-Varanger i flere år, skriver Aftenposten. Nå ber innbyggere tjenestene om å ligge unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frode Berg-saken viser hvor galt det kan gå. Nå må de hemmelige tjenestene lære seg å ligge langt unna befolkningen i Kirkenes. De må ikke skade samfunnet her mer enn de allerede har gjort, sier den tidligere næringslivslederen Kaare Ramberg til Aftenposten.

Han mener at de hemmelige tjenestene driver med farlig rekruttering av amatører til risikable oppdrag, noe som både setter folk og samarbeidet over grensa i fare.

Avisen har også være i kontakt med flere andre personer som er kritiske til Forsvarets etterretningstjeneste, eller som sier at de har blitt bedt om å ta oppdrag for E-tjenesten eller PST.

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bergene i Forsvarets etterretningstjeneste sier at de har vært til stede i Sør-Varanger siden 50-tallet, og at de har hatt ansatte som har bodd i Kirkenes-området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– E-tjenesten har aldri, på generelt grunnlag gitt disse noe oppdrag om å søke kontakt med sivilsamfunnet med henblikk på rekruttering til tjeneste og hjelp i Russland. Det er derfor helt feil å sette likhetstegn mellom e-tjenesteansatt og forsøk på verving til den type tjeneste – da mistenkeliggjøres en hel gruppe av våre ansatte. Det tar vi på det sterkeste avstand fra, sier hun.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier at de fortsatt vil snakke med mennesker og samle inn informasjon innenfor sitt mandat.

– Vi jobber ikke med å rekruttere folk som skal brukes til å samle informasjon i utlandet, sier han.