Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen

– Mitt råd til sjefene i utelivsbransjen: Ha nulltoleranse. Kast ut gjester som plager de ansatte. Hvis det er snakk om et julebord: Ring til arbeidsgivere mandagen etter, og fortell hvordan deres ansatte oppførte seg. Det er passe flaut for den som gikk over streken, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
– Mitt råd til sjefene i utelivsbransjen: Ha nulltoleranse. Kast ut gjester som plager de ansatte. Hvis det er snakk om et julebord: Ring til arbeidsgivere mandagen etter, og fortell hvordan deres ansatte oppførte seg. Det er passe flaut for den som gikk over streken, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær åtte av ti svarer at de opplever at ledelsen har lite fokus på seksuell trakassering opp mot julebordsesongen, ifølge en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grunn til å slå alarm. Dette er nedslående tall. To år etter metoo ser det ikke ut til at norske ledere har lært. De har et soleklart ansvar for å beskytte sine ansatte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

Undersøkelsen er utført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv. I undersøkelsen svarer 78 prosent at seksuell trakassering er et tema ledelsen har lite fokus på i tilknytning til julebordet på jobben.

I samarbeid med partnene i arbeidslivet, Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet lanserer Hauglie et samtaleverkøy som skal gjøre det lettere å snakke om trakassering på jobb.

Verktøyet, som kalles «Sett strek», er bygget opp som en quiz hvor ledere og ansatte i en virksomhet sammen kan gå gjennom tolv ulike dilemmaer knyttet til seksuell trakassering. De ulike svaralternativene skal danne utgangspunkt for refleksjoner og diskusjoner som skal knyttes til eget arbeidsmiljøarbeid.

– To år etter metoo er det ingen ledere som lenger kan si at de ikke visste, sier Hauglie.