Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter

Studentene på masterkurset i nordisk byutvikling skal bo litt på tre ulike studiesteder, også her i Tromsø. Det skal gi ulike perspektiver på nordisk byutvikling. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Studentene på masterkurset i nordisk byutvikling skal bo litt på tre ulike studiesteder, også her i Tromsø. Det skal gi ulike perspektiver på nordisk byutvikling. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Grønne lunger, lys, luft og lavblokker. Men blir det egentlig inkludering og sosial likhet av den nordiske byplanleggingen? spør BBC.

I høst startet et nytt samarbeid mellom tre nordiske universiteter opp.

UiT – Norges arktiske universitet, Malmö universitet og Roskilde universitetet i Roskilde tilbyr nå et masterprogram i nordisk byplanlegging som har trukket til seg en internasjonal studentgruppe.

– Vi vet at det stor internasjonal interesse for den nordiske modellen på dette feltet, som fokuserer på innovative tilnærminger til bærekraft, levedyktighet, mobilitet, smartbyer og velferd for å bare gi noen eksempler , sier UiTs Anniken Førde på universitetets egne nyhetssider.

Førde er førsteamanuensis i samfunnsplanlegging og kulturforståelse.

Denne uka publiserte BBC en artikkel med utdanningen som utgangspunkt.

– Planleggerne har prioritert «liveability», bærekraft, mobilitet og innbygger-medvirkning, skriver BBC.

– Idealer manifesterer seg i grønne parker, opplyste plasser og sterke kollektivnettverk og tilgjengelige tjenester for barn og eldre.

Men kommer utfordringene som byer i Norden har, fram?

Og bør nordisk byplanlegging nødvendigvis brukes som metode andre steder i verden? er to av spørsmålene i artikkelen på BBC.

Ikke så inkluderende?

En av kritikerne er den britiske arkitekten James Taylor Foster, som jobber som kurator på ArcDes, Swedish Centre for Architecture and Design i Stockholm.

– Byplanlegging bør handle om inkludering, og jeg er ikke sikker på hvor inkluderende regionen er i forhold til hvordan den ofte beskriver seg selv, sier han til BBC.

Arkitekt Jordan Valentin Lane, opprinnelig fra Australia, opplever byplanlegging som dominert av middelklassefolk, i sin jobb som arkitekt og bærekraftstrateg i Södertälje.

– Det gir et begrenset perspektiv, sier han til BBC.

James Taylor Foster peker på at det blir færre rimelige boliger i byen, som skaper et skille mellom innbyggergruppene, til hinder for integrering.

(Saken fortsetter under)

Sverige-baserte Foster tror folk i Stockholms forsteder kan føle seg isolerte når offentlige tilbud og kultur ligger inne i byen. Foto: Reuters/Johan Ahlander, NTB scanpix
Sverige-baserte Foster tror folk i Stockholms forsteder kan føle seg isolerte når offentlige tilbud og kultur ligger inne i byen. Foto: Reuters/Johan Ahlander, NTB scanpix

Ifølge SSB, ble det mellom 2005 og 2017 mindre tydelige etniske skiller på hvor folk i Oslo bodde. Mens folk med forskjellig inntekt bodde mer adskilt enn før i hovedstaden, skrev Aftenposten om i fjor.

Sverige-baserte Foster tror folk i Stockholms forsteder kan føle seg isolerte når offentlige tilbud og kultur ligger inne i byen, samtidig som månedskort på kollektivtransport er for dyrt for en del husstander.

Mobilitet bør bli fokus i årene framover, mener Foster.

– Vi må klare å tenke på en helhetlig måte som gir rom for engasjement og eksperimentering. For eksempel kunne offentlig transport i en by være helt gratis, sier han til BBC.

Les også: Ungdom blir jaget rundt i eget nabolag

Er klar over faren ved å skjønnmale

Men har det nye nordiske masterprogrammet en plass i denne debatten?

David Pinder ved Roskilde Universitet sier til BBC at han er klar over farene ved å presentere et for feirende bilde av nordisk byplanlegging.

Det gjør ikke masterprogrammet heller, ifølge Anniken Førde ved UiT.

Hun ble overrasket over hvordan den nye utdanningen blir presentert av BBC.

Kritiske perspektiver er tungt inne i masterprogrammet, sier Førde til forskning.no.

– Selv har vi lurt på om vi var for kritiske. Vi har jo designet et kritisk byplanleggingsprogram som tar utfordringene på alvor.

Les også:

En annen tilnærming eller ikke?

Den nye masterutdanningen tilbyr ikke noen radikalt ulik tilnærming til byplanlegging enn man har i andre land, ifølge Førde.

Men det er noe med den nordiske konteksten som setter preg på byplanleggingen, sier hun til forskning.no.

– Det har mye å gjøre med velferdsmodellen.

– De nordiske landene er kjent for en sterk velferdsstat, lite forskjeller og sterkt fokus på deltakelse i planlegging. Og mange har sett til nordiske land når det gjelder byplanlegging.

– Og da tenker vi at vi sitter på noen erfaringer, men det betyr jo ikke at vi ikke bygger utdannelsen på de samme kritiske planleggingsteoriene som andre steder.

Les også:

Byutvikling = nordisk likhet?

Velferdstanken preget byplanleggingen mer før, ifølge professor i samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo, Per Gunnar Røe.

Han vil ikke uttale seg om den nye masterutdanningen, som han ikke kjenner godt nok til.

– Byplanleggingen i Norge og Norden var inspirert av ideene bak oppbyggingen av velferdsstaten, og boligbyggingen var et viktig element. Men denne politikken er bygget ned og myndighetene skiftet kurs på 1980-tallet i retning av en mer markedsorientert byutvikling.

– En viktig beslutning var at private utbyggere kunne fremme egne reguleringsplaner, sier han.

(Saken fortsetter under)

Hvor inkluderende er nye byutviklingsprosjekter? Her illustrert med Bjørvika i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Hvor inkluderende er nye byutviklingsprosjekter? Her illustrert med Bjørvika i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Vi har relativt lite sosiale forskjeller i Norden. Men dagens utvikling av nordiske byer er ikke nødvendigvis årsaken.

– Men det er nok velferdsordningene våre, som for eksempel skattepolitikk og sykepengeordning som virker utjevnende, Når det gjelder byutvikling og boligpolitikk i Norge, er saken en annen, mener Per Gunnar Røe.

– Jeg forstår godt at de Sverige-baserte arkitektene i artikkelen har fanget opp av velferdsmodellen vår ikke gjennomsyrer byplanleggingen i Norden, slik den er i dag.

– Men det må føyes til at det er variasjoner både mellom byer og mellom de nordiske landene, for eksempel når det gjelder boligpolitikk, sier han.

Les også:

Likhetsidealer ligger i planleggingen

– Byutviklingen vi ser, bidrar ikke alltid til sosial utjevning, men jeg tror likhetsidealet i stor grad ligger inne i planleggingen, sier Anniken Førde.

– Men byplanlegging foregår jo i et spenningsfelt, kommersielle krefter spiller inn, og velferdsmodellen er under press i de nordiske landene som andre steder i verden.

Per Gunnar Røe skjønner at folk utenfra fanger opp forskjellen på velferdsstat og byutvikling i Norden. Foto: Universitetet i Oslo
Per Gunnar Røe skjønner at folk utenfra fanger opp forskjellen på velferdsstat og byutvikling i Norden. Foto: Universitetet i Oslo

Arkitekt Jordan Valentin tror det nye masterprogrammet kan spille positivt inn ved å skape mangfold i bransjen.

I Norden kan vi lære av å ansette folk med internasjonal bakgrunn, som har med seg andre erfaringer og kan se andre løsninger, mener han. Overfor BBC roser han samtidig Norden for velferdsordningene, diskusjonene og for forskning med kritiske perspektiver.

En av studentene i den nye masteren, danske Camilla Boye Mikkelsen, sier til BBC at en viktig lærdom fra utdanningen hittil er at nordisk byplanlegging kanskje ikke bør kopieres direkte til byer andre steder i verden.

London passer kanskje ikke som sykkelby, selv om København gjør det, mener hun.

– Hvis du skal inspireres av det nordiske perspektivet på byplanlegging, er det viktigste at du ikke kopierer det direkte over på din by, men isteden tenker: Hvordan kan jeg tilpasse den nordiske modellen til vår by, hvordan den virker og til vår bys unike rytme?

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta
Siste nytt
15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta
Populært