Verden er et skumlere sted for Norge

Forsvaret er mer avhengig av allierte, men det er ikke like sikkert som før at det er hjelp å få. Foto: Johannes Maximilian Schnell, Forsvaret
Forsvaret er mer avhengig av allierte, men det er ikke like sikkert som før at det er hjelp å få. Foto: Johannes Maximilian Schnell, Forsvaret

Norge stiller svakere i en fremtid der Kina og Russland blir mer offensive. Dagens liberale verdensorden trues nå også innenfra – fra USA.

Det er mye pessimisme å spore på Norges vegne når Forsvarets forskningsinstitutt tar for seg fremtidsutsiktene i verden de neste 20 årene.

Reglene og prinsippene som beskytter småstater fra stormakter som tar seg til rette, de svekkes. Det økonomiske og politiske tyngdepunktet i verden flytter seg bort fra Vesten. Land som Kina og Russland opptrer stadig mer selvhevdende. På toppen av det hele trues dagens verdensorden fra landet som i stor grad bygde den opp: USA.

– Ja, det hadde vi ikke spådd for fire år siden, sier Alexander Beadle.

FFI-forskeren har vært redaktør for den oppdaterte rapporten om de globale trendene mot 2040. Det er fire år siden den første utgaven kom. Den er er en omfattende gjennomgang av store internasjonale studier som er gjennomført i blant annet USA, Nato og Storbritannia, men funnene analyseres ut fra et norsk perspektiv.

Mer makt mot Asia

– Fremtidsbildet som ble skissert i 2015, er ikke nødvendigvis så forskjellig fra det som skisseres i dag. Det er mer det at flere av de mer bekymringsfulle utviklingstrekkene som vi identifiserte sist, nå har materialisert seg. Det som er interessant, er at det har oppstått noen nye drivere som trekker i samme retning, sier han.

Verden vil bli et farligere sted for småstater, ifølge Alexander Beadle. Foto: FFI
Verden vil bli et farligere sted for småstater, ifølge Alexander Beadle. Foto: FFI

Det handler om «den liberale verdensordenen». Det vil, litt enkelt forklart, si at det internasjonale samfunnet baserer seg på verdier som frihandel, menneskerettigheter og regler om når det er lov og ikke lov å bruke makt mot andre stater.

Tidligere har fremtidsspådommene til FFI vist hvordan den svekkes når makten forskyver seg i retning asiatiske land og Kina vokser.

– Dette er land som har et annet syn på hvordan verden skal være og en annen tolkning av verdier og menneskerettigheter. Etter hvert som de blir mektigere, vil de bruke større press for å få igjennom sine tolkninger, sier Beadle.

Les også:

Utfordres innenfra

– Det nye nå er at dette utfordres innenfra. Trump trekker USA ut av handelsavtaler, sår tvil om betydningen av Nato og allianseforhold og flørter med autoritære regimer, sier han, men understreker at tendensen ville vært den samme med eller uten Trump:

– I et langsiktig perspektiv forsterker dette en utvikling som uansett var ventet. Selv om USA skulle få en «ny Obama» som er sterk tilhenger av den liberale verdensorden, ser vi de samme trendene og den samme maktforskyvningen.

Isolasjon og krigsfare

Beadle vil ikke spå noe om fare for krig i Norges hjørne av verden. Det er tilnærmet umulig å spå slikt.

– Det forskningen kan gjøre, er å diskutere ulike faktorer som kan påvirke faren for det. Det er en rekke faktorer der utviklingen er blitt mer usikker eller har gått i feil retning. Forekomsten av stabile demokratier i verden – land som er blitt demokratiske og forblitt det – det er en faktor som ofte holdes frem som en forklaring på hvorfor det er svært få konflikter mellom stater i dag, forklarer Beadle før han forsetter:

– Demokratier har mindre å tjene på å gå til krig mot hverandre. Gjennom globalisering og handel skapes det en gjensidig økonomisk avhengighet.

Det er dårlig butikk å krige mot land som du er avhengig av å handle med. Hvis landene i verden isolerer seg mer, kan den utviklingen svekkes.

Les også:

Ikke stabilisering fra USA

Faren blir også større fordi den dominerende rollen til USA svekkes. – Du kan si mye om uheldige eventyr, men USA regnes likevel for å ha hatt en stabiliserende funksjon som har hindret flere kriger mellom stater etter den kalde krigen. Når de trekker seg tilbake, blir det større usikkerhet, ifølge Beadle.

Trendene gjør at Norge vil bli enda mer avhengig av allierte. Samtidig er det slett ikke sikkert det er noen hjelp å få. USA er ikke like villige til å støtte Europa, og Europa er en region i tilbakegang med synkende og aldrende befolkning. Det betyr igjen at det blir større konkurranse om pengene som kan gå til forsvarsbudsjettene.

(Saken fortsetter under)

Norge er for tiden i klinsj med USA i WTO, der Norge og flere andre land i en panelsak hevder at USAs straffetoll på stål og aluminium er ulovlig etter regelverket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norge er for tiden i klinsj med USA i WTO, der Norge og flere andre land i en panelsak hevder at USAs straffetoll på stål og aluminium er ulovlig etter regelverket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I rapporten for fire år siden så forskerne derfor økende usikkerhet rundt evnen og viljen til Norges allierte i Europa til å prioritere forsvar og komme Norge til unnsetning. – Det ingen forutså da, var Brexit og de store interne splittelsene innad i Europa, som er ytterligere usikkerhetsfaktorer, sier Alexander Beadle.

Les også:

Har tatt feil om Russland

I fremtidsstudier de siste årene har Russland gått fra å bli omtalt som en regional makt med defensive ambisjoner til å vær en global og offensiv aktør. Så lenge Vladimir Putin sitter med makten, ventes landet å videreføre dagens mer selvhevdende utenrikspolitikk. Syria er et eksempel.

Innenriks er likevel utfordringene store på sikt. Landet får en stadig mindre andel arbeidsføre og en svakere og mer sårbar økonomi. Det har vært brukt som begrunnelse for at Russland ville begrense det militære engasjementet sitt utenfor Europa. Så langt har det vist seg ikke å stemme.

Les også:

Russland etter Putin

Et annet stort spørsmål er hva som skjer med Russland etter Vladimir Putin. Etter planen er 2024 det siste året hans som president.

– Fordi Putin har sittet så lenge at regimet anses som sterkt koblet til ham som person, er det risikoer knyttet til de fleste mulige utfallene, forteller Beadle.

– Studier viser faktisk at personavhengige regimer som Russland har langt større sannsynlighet for å overleve så lenge lederen sitter til han dør av naturlige årsaker. Hvis lederen forsvinner fordi eliten blir lei eller av andre årsaker, er regimet mye mer utsatt for å kollapse statistisk.

(Saken fortsetter under)

Hva skjer med Russland de dagen Vladimir Putin forlater presidentstolen - og hva vil det få si for Norge? Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hva skjer med Russland de dagen Vladimir Putin forlater presidentstolen - og hva vil det få si for Norge? Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han ser den samme risikoen også i Kina på sikt. Nå som Xi Jinping kan fortsette som president så lenge han lever, innebærer det at regimet blir tettere knyttet til ham som person.

Farligere for småstater

Summen av det hele er at Norge blir mer usikkert.

– Verden vil bli et farligere sted for småstater generelt. For Norges del representerer de siste års utvikling i forholdet til Russland en ytterligere kilde til bekymring, konkluderer de fire forskerne bak rapporten – Alexander Beadle, Tore Nyhamar, Eline Knarrum Bostad og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

I dag kan Norden være det beste alternativet for å redusere usikkerheten rundt alliert støtte uten å øke spenningen enda mer i nordområdene, ifølge FFI-forskerne.

– Utsiktene til at støtten blir mer usikker, var en av hovedkonklusjonene i forrige studie, og det er fortsatt vår største bekymring, sier Alexander Beadle.

Les også:

UD: – Mer krevende

Konklusjonene til forskerne får politisk støtte. – Den sikkerhetspolitiske situasjonen internasjonalt er mer krevende enn for få år siden, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet.

Statssekretær Audun Halvorsen tror på Nato, men ser at den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer krevende. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet
Statssekretær Audun Halvorsen tror på Nato, men ser at den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer krevende. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet

– Vi ser en maktforskyving fra vest til øst, og i hovedsak til Asia. USA konfronterer i økende grad et Kina på fremmarsj. Den liberale verdensordenen utfordres nå i større grad, blant annet fordi land med et annet verdigrunnlag får større innflytelse. Vi ser også økt skepsis til verdien av multilateralt samarbeid.

Halvorsen er opptatt av Natos rolle. Han karakteriserer Nato som grunnpilaren i norsk sikkerhetspolitikk og mener at alliansen er bedre rustet til å forsvare medlemslandene i dag enn for noen år siden.

– Så langt har vi ikke sett noen reduksjon i USAs innsats og interesse, tvert imot har USA økt sitt engasjement i Europa, sier han.

Les også:

Midtøsten og Nord-Afrika

Også statssekretæren trekker frem Russland som den største sikkerhetsutfordringen for Norge, sammen med det som skjer i Midtøsten og Nord-Afrika:

– Rivaliseringen mellom stormaktene har blitt mer tydelig. Den russiske maktbruken overfor Ukraina er i strid med folkeretten og har bidratt til å svekke sikkerheten i Europa, sier han.

– Destabilisering og ekstremisme i Midtøsten og Nord-Afrika er også en del av det mer utfordrende sikkerhetspolitiske landskapet vi ser i dag.

– Norge vil fortsette å jobbe aktivt for å fremme folkeretten og det multilaterale systemet. Vi trenger mer, ikke mindre internasjonalt samarbeid i dagens situasjon. Det er også derfor Norge stiller som kandidat til FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Når det multilaterale systemet er under press, er det viktig at vi stiller opp og forsvarer den internasjonale rettsordenen som har sikret velferd, sikkerhet og verdier i flere tiår, uttaler Audun Halvorsen.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Dortmund-aktuelle Haaland spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Brann på russisk hangarskip i Murmansk09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Peker på tre årsaker til Nav-skandalen09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09 Dinosaurene hadde også sine plageånder19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Et av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08 11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 – Når begynner det svake rundt oss å slå inn i norsk økonomi? Svaret er nå
Siste nytt
14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportDortmund-aktuelle Haaland spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenBrann på russisk hangarskip i Murmansk09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgePeker på tre årsaker til Nav-skandalen09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09VerdenDinosaurene hadde også sine plageånder19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57KulturEt av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08Kultur11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12Penger– Når begynner det svake rundt oss å slå inn i norsk økonomi? Svaret er nå
Populært