Verden er et skumlere sted for Norge

Forsvaret er mer avhengig av allierte, men det er ikke like sikkert som før at det er hjelp å få. Foto: Johannes Maximilian Schnell, Forsvaret
Forsvaret er mer avhengig av allierte, men det er ikke like sikkert som før at det er hjelp å få. Foto: Johannes Maximilian Schnell, Forsvaret

Norge stiller svakere i en fremtid der Kina og Russland blir mer offensive. Dagens liberale verdensorden trues nå også innenfra – fra USA.

Det er mye pessimisme å spore på Norges vegne når Forsvarets forskningsinstitutt tar for seg fremtidsutsiktene i verden de neste 20 årene.

Reglene og prinsippene som beskytter småstater fra stormakter som tar seg til rette, de svekkes. Det økonomiske og politiske tyngdepunktet i verden flytter seg bort fra Vesten. Land som Kina og Russland opptrer stadig mer selvhevdende. På toppen av det hele trues dagens verdensorden fra landet som i stor grad bygde den opp: USA.

– Ja, det hadde vi ikke spådd for fire år siden, sier Alexander Beadle.

FFI-forskeren har vært redaktør for den oppdaterte rapporten om de globale trendene mot 2040. Det er fire år siden den første utgaven kom. Den er er en omfattende gjennomgang av store internasjonale studier som er gjennomført i blant annet USA, Nato og Storbritannia, men funnene analyseres ut fra et norsk perspektiv.

Mer makt mot Asia

– Fremtidsbildet som ble skissert i 2015, er ikke nødvendigvis så forskjellig fra det som skisseres i dag. Det er mer det at flere av de mer bekymringsfulle utviklingstrekkene som vi identifiserte sist, nå har materialisert seg. Det som er interessant, er at det har oppstått noen nye drivere som trekker i samme retning, sier han.

Verden vil bli et farligere sted for småstater, ifølge Alexander Beadle. Foto: FFI
Verden vil bli et farligere sted for småstater, ifølge Alexander Beadle. Foto: FFI

Det handler om «den liberale verdensordenen». Det vil, litt enkelt forklart, si at det internasjonale samfunnet baserer seg på verdier som frihandel, menneskerettigheter og regler om når det er lov og ikke lov å bruke makt mot andre stater.

Tidligere har fremtidsspådommene til FFI vist hvordan den svekkes når makten forskyver seg i retning asiatiske land og Kina vokser.

– Dette er land som har et annet syn på hvordan verden skal være og en annen tolkning av verdier og menneskerettigheter. Etter hvert som de blir mektigere, vil de bruke større press for å få igjennom sine tolkninger, sier Beadle.

Les også:

Utfordres innenfra

– Det nye nå er at dette utfordres innenfra. Trump trekker USA ut av handelsavtaler, sår tvil om betydningen av Nato og allianseforhold og flørter med autoritære regimer, sier han, men understreker at tendensen ville vært den samme med eller uten Trump:

– I et langsiktig perspektiv forsterker dette en utvikling som uansett var ventet. Selv om USA skulle få en «ny Obama» som er sterk tilhenger av den liberale verdensorden, ser vi de samme trendene og den samme maktforskyvningen.

Isolasjon og krigsfare

Beadle vil ikke spå noe om fare for krig i Norges hjørne av verden. Det er tilnærmet umulig å spå slikt.

– Det forskningen kan gjøre, er å diskutere ulike faktorer som kan påvirke faren for det. Det er en rekke faktorer der utviklingen er blitt mer usikker eller har gått i feil retning. Forekomsten av stabile demokratier i verden – land som er blitt demokratiske og forblitt det – det er en faktor som ofte holdes frem som en forklaring på hvorfor det er svært få konflikter mellom stater i dag, forklarer Beadle før han forsetter:

– Demokratier har mindre å tjene på å gå til krig mot hverandre. Gjennom globalisering og handel skapes det en gjensidig økonomisk avhengighet.

Det er dårlig butikk å krige mot land som du er avhengig av å handle med. Hvis landene i verden isolerer seg mer, kan den utviklingen svekkes.

Les også:

Ikke stabilisering fra USA

Faren blir også større fordi den dominerende rollen til USA svekkes. – Du kan si mye om uheldige eventyr, men USA regnes likevel for å ha hatt en stabiliserende funksjon som har hindret flere kriger mellom stater etter den kalde krigen. Når de trekker seg tilbake, blir det større usikkerhet, ifølge Beadle.

Trendene gjør at Norge vil bli enda mer avhengig av allierte. Samtidig er det slett ikke sikkert det er noen hjelp å få. USA er ikke like villige til å støtte Europa, og Europa er en region i tilbakegang med synkende og aldrende befolkning. Det betyr igjen at det blir større konkurranse om pengene som kan gå til forsvarsbudsjettene.

(Saken fortsetter under)

Norge er for tiden i klinsj med USA i WTO, der Norge og flere andre land i en panelsak hevder at USAs straffetoll på stål og aluminium er ulovlig etter regelverket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norge er for tiden i klinsj med USA i WTO, der Norge og flere andre land i en panelsak hevder at USAs straffetoll på stål og aluminium er ulovlig etter regelverket. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I rapporten for fire år siden så forskerne derfor økende usikkerhet rundt evnen og viljen til Norges allierte i Europa til å prioritere forsvar og komme Norge til unnsetning. – Det ingen forutså da, var Brexit og de store interne splittelsene innad i Europa, som er ytterligere usikkerhetsfaktorer, sier Alexander Beadle.

Les også:

Har tatt feil om Russland

I fremtidsstudier de siste årene har Russland gått fra å bli omtalt som en regional makt med defensive ambisjoner til å vær en global og offensiv aktør. Så lenge Vladimir Putin sitter med makten, ventes landet å videreføre dagens mer selvhevdende utenrikspolitikk. Syria er et eksempel.

Innenriks er likevel utfordringene store på sikt. Landet får en stadig mindre andel arbeidsføre og en svakere og mer sårbar økonomi. Det har vært brukt som begrunnelse for at Russland ville begrense det militære engasjementet sitt utenfor Europa. Så langt har det vist seg ikke å stemme.

Les også:

Russland etter Putin

Et annet stort spørsmål er hva som skjer med Russland etter Vladimir Putin. Etter planen er 2024 det siste året hans som president.

– Fordi Putin har sittet så lenge at regimet anses som sterkt koblet til ham som person, er det risikoer knyttet til de fleste mulige utfallene, forteller Beadle.

– Studier viser faktisk at personavhengige regimer som Russland har langt større sannsynlighet for å overleve så lenge lederen sitter til han dør av naturlige årsaker. Hvis lederen forsvinner fordi eliten blir lei eller av andre årsaker, er regimet mye mer utsatt for å kollapse statistisk.

(Saken fortsetter under)

Hva skjer med Russland de dagen Vladimir Putin forlater presidentstolen - og hva vil det få si for Norge? Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hva skjer med Russland de dagen Vladimir Putin forlater presidentstolen - og hva vil det få si for Norge? Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han ser den samme risikoen også i Kina på sikt. Nå som Xi Jinping kan fortsette som president så lenge han lever, innebærer det at regimet blir tettere knyttet til ham som person.

Farligere for småstater

Summen av det hele er at Norge blir mer usikkert.

– Verden vil bli et farligere sted for småstater generelt. For Norges del representerer de siste års utvikling i forholdet til Russland en ytterligere kilde til bekymring, konkluderer de fire forskerne bak rapporten – Alexander Beadle, Tore Nyhamar, Eline Knarrum Bostad og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

I dag kan Norden være det beste alternativet for å redusere usikkerheten rundt alliert støtte uten å øke spenningen enda mer i nordområdene, ifølge FFI-forskerne.

– Utsiktene til at støtten blir mer usikker, var en av hovedkonklusjonene i forrige studie, og det er fortsatt vår største bekymring, sier Alexander Beadle.

Les også:

UD: – Mer krevende

Konklusjonene til forskerne får politisk støtte. – Den sikkerhetspolitiske situasjonen internasjonalt er mer krevende enn for få år siden, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet.

Statssekretær Audun Halvorsen tror på Nato, men ser at den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer krevende. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet
Statssekretær Audun Halvorsen tror på Nato, men ser at den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer krevende. Foto: Sturlason/Utenriksdepartementet

– Vi ser en maktforskyving fra vest til øst, og i hovedsak til Asia. USA konfronterer i økende grad et Kina på fremmarsj. Den liberale verdensordenen utfordres nå i større grad, blant annet fordi land med et annet verdigrunnlag får større innflytelse. Vi ser også økt skepsis til verdien av multilateralt samarbeid.

Halvorsen er opptatt av Natos rolle. Han karakteriserer Nato som grunnpilaren i norsk sikkerhetspolitikk og mener at alliansen er bedre rustet til å forsvare medlemslandene i dag enn for noen år siden.

– Så langt har vi ikke sett noen reduksjon i USAs innsats og interesse, tvert imot har USA økt sitt engasjement i Europa, sier han.

Les også:

Midtøsten og Nord-Afrika

Også statssekretæren trekker frem Russland som den største sikkerhetsutfordringen for Norge, sammen med det som skjer i Midtøsten og Nord-Afrika:

– Rivaliseringen mellom stormaktene har blitt mer tydelig. Den russiske maktbruken overfor Ukraina er i strid med folkeretten og har bidratt til å svekke sikkerheten i Europa, sier han.

– Destabilisering og ekstremisme i Midtøsten og Nord-Afrika er også en del av det mer utfordrende sikkerhetspolitiske landskapet vi ser i dag.

– Norge vil fortsette å jobbe aktivt for å fremme folkeretten og det multilaterale systemet. Vi trenger mer, ikke mindre internasjonalt samarbeid i dagens situasjon. Det er også derfor Norge stiller som kandidat til FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Når det multilaterale systemet er under press, er det viktig at vi stiller opp og forsvarer den internasjonale rettsordenen som har sikret velferd, sikkerhet og verdier i flere tiår, uttaler Audun Halvorsen.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut
Siste nytt
20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut
Populært