Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken

Trafikkontroll på Taraldrud trafikkstasjon. En ny undersøkelse viser at det norske bilister frykter mest i trafikken er møte med utenlandske vogntog. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Trafikkontroll på Taraldrud trafikkstasjon. En ny undersøkelse viser at det norske bilister frykter mest i trafikken er møte med utenlandske vogntog. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse viser at det norske bilister frykter mest i trafikken er møte med utenlandske vogntog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

55 prosent av de spurte trekker fram utenlandske vogntog som sin største frykt i en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

– Når vi ser at utenlandske vogntog kjører seg fast på fjellet med sommerdekk, stoppes i kontroller eller tar fyr i tunneler er det klart det setter spor hos folk, sier Roger Ytre-Hauge som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Flere vogntog kjører med dekk som er uegnet for vinterføret i Norge. Dette gjør at mange havner i grøftekanten.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) varslet i oktober at kravene til tunge kjøretøy skal skjerpes fra vinteren. Dette går blant annet ut på økte midler til kontroller og økte krav til dekk og utstyr.

– Skjerpede krav til vinterdekk på vogntog og penger til flere kontroller er gode tiltak, sier Ytre-Hauge.

Tall fra Statens vegvesen viser at 18 prosent av dødsulykkene på norske veier i 2018 var kollisjoner mellom personbil og lastebil, buss eller vogntog. De to ulykkestypene som skjer oftest er møteulykker og utforkjøringer.

Videre på listen over hva de spurte bilistene frykter mest i trafikken er glatt føre og dyr i veibanen.