Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye

Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevdet at han fikk lov av politiet å kjøre pirattaxi – fordi han skulle tipse dem om kriminelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 53 år gammel mann er nylig dømt for å ha kjørt pirattaxi. Kjøreturen fant sted klokken 20.45 den 8. desember i fjor.

Forut for det hadde en mann sendt en melding på Facebook-gruppen «Kompiskjøring Stavanger + Sandes, Nord-Jæren» og bedt om at han og to andre personer ble fraktet fra Madla til Gautesete i Stavanger i forbindelse med at de skulle på fest der.

53-åringen svarte på meldingen og skrev at han kunne frakte dem for 150 kroner. Han hentet dem på den oppgitte adressen, men ble etter en stund stanset av politiet.

8.400 kroner

Det skyldtes at politiet hadde fulgt med på Facebook-gruppen «Kompiskjøring Stavanger + Sandnes, Nord-Jæren» og registrert at tiltalte hadde besvart henvendelsen fra mannen.

Politiet sto derfor plassert på den naturlige ruten for kjøreoppdraget. På grunn av politiets inngripen ble det avtalte vederlag for turen på 150 kroner ikke betalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars i år ble 53-åringen gitt et forelegg på 8400 kroner for brudd på yrkestransportloven. Dette har han nektet å vedta, noe som er årsaken til at saken har gått til retten.

Stavanger tingrett viste blant annet til forklaringene til de to andre som ble fraktet i bilen, om at ingen av dem kjente 53-åringen og at kjøringen på ingen måte var en vennetjeneste.

LES OGSÅ: Hadde 454 tusenlapper under madrassen – nå kan han se langt etter pengene

Logg

Retten viste også til at det i saken var forelagt en logg fra Facebook der 53-åringen jevnlig har lagt ut bilder av en bil med opplysning om at han kjører. Videre er det oppgitt et telefonnummer, samt mulighet for kontakt på messenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet vitne forklarte i retten at han hadde benyttet seg av 53-åringens tjenester opp mot 30 ganger de siste to årene og at han hadde betalt vederlag for nesten samtlige turer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitnet forklarte at han hadde kjørt ti turer med 53-åringen i 2019, senest i september i år.

LES OGSÅ: Drapsmann tok pirattaxi

– Avtale med politiet

Selv om de objektive vilkårene var til stede for å dømme ham, mente 53-åringen at «kompiskjøringen» skulle være straffri.

Han forklarte at han sommeren 2018 ble kontaktet av politiet på sin bopel og ble forespurt om å fortsette med kompiskjøringen for å samle informasjon om kriminelle i Stavanger.

Mannen forklarte at kontakten ble opprettholdt utover høsten 2018 med telefonsamtaler og møter, sist den 6. desember 2018.

Ifølge 53-åringen ga politiet ham klare instrukser for hans virksomhet, blant annet skulle han ikke kjøre ned på postkontoret i Stavanger sentrum i helgene med kunder for å ikke bli tatt for pirattaxivirksomhet.

En politibetjent bekreftet i retten at politiet tok kontakt med 53-åringen i juni 2018. Han forklarte videre at bakgrunnen for kontakten var at politiet hadde registrert at 53-åringen hadde kontakt med flere kriminelle gjennom kompiskjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten løyve

Politibetjenten forklarte videre at han og en annen politibetjent hadde kontakt med 53-åringen til omtrent slutten av september 2018.

De ga klart uttrykk til tiltalte om at han ikke kunne begå straffbare handlinger i den hensikt å hjelpe politiet, og politibetjenten opplevde det slik at tiltalte forsto dette og at å kjøre transportoppdrag mot vederlag uten løyve ikke var tillatt.

Retten kom til at det ikke var holdepunkter for at 53-åringen kan ha misforstått politiet. Retten viste også til at politibetjentens forklaring om at de på ingen måte ga tillatelse til å begå straffbare handlinger.

Dermed kom retten til at han skulle dømmes for forholdet.

Straffen ble en bot på 8400 kroner og i tillegg mistet han også førerretten i fire måneder.

LES OGSÅ: Direktør fikk en skikkelig dårlig kveld på byen

(Artikkelen er først publisert av Roganytt/Dagsavisen)