Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju av 17 tannleger og leger BT har vært i kontakt med, oppgir at de ikke husker å ha blitt kontaktet av forfatterne bak den nye politivoldsboken i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye boken «Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale» hevder to av forfatterne, Bjarne Kvam og Per Christian Magnus, at de kontaktet elleve tannleger og ti leger som var oppført i telefonkatalogen i 1973. Forfatterne sier de spurte om legene på 70-tallet samarbeidet med Gunnar Nordhus og Edvard Vogt, som sto bak den opprinnelige rapporten «Voldskriminaliteten og dens ofre» fra 1981. Alle de 21 spurte skal ifølge Kvam og Magnus ha sagt ha sagt nei.

Bergens Tidende har ettergått påstandene til forfatterne bak den nye boka, og har kontaktet de samme legene og tannlegene. Av 21 personer svarte 17 av dem.

Fire sier de ikke husker å ha vært i kontakt med Kvam eller Magnus, seks sier de ikke tror de har vært i kontakt med dem, og sju sier de ikke har vært i kontakt med dem.

Flere av intervjuene kildene «ikke husker» skal ha skjedd i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nytt for meg at jeg har blitt intervjuet i forbindelse med en sånn bok. Jeg har ikke hatt noen kontakt med Kvam, sier lege Jon Efskind som er navngitt i boken.

Kvam selv sier til avisa at det er overraskende at kildene ikke husker å ha vært i kontakt med ham.

– Men av og til er det slik at man intervjuer noen, uten at de husker det i ettertid. Det er ikke helt uvanlig det, sier forfatteren.

Alle BT kontaktet sa at de heller ikke var i kontakt med forfatterne bak den opprinnelige rapporten på 70-tallet.