Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte

Anniken Huitfeldt (Ap) ber utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om en redegjørelse etter opplysninger om at palestinske skolebøker forherliger hellig krig og martyrdød. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Anniken Huitfeldt (Ap) ber utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om en redegjørelse etter opplysninger om at palestinske skolebøker forherliger hellig krig og martyrdød. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekster i nye palestinske skolebøker forherliger hellig krig og martyrdød. Norge støtter palestinske utdanningsmyndigheter med 55 millioner kroner årlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anniken Huitfeldt ber nå om en redegjørelse fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om hva regjeringen har gjort siden de ble kjent med innholdet i bøkene, ifølge Aftenposten.

– Vi må være sikre på at pengene blir brukt til å fremme fred og forsoning, ikke til å bygge opp motsetninger. Vi vil avvente spørsmål om bevilgninger til etter denne redegjørelsen, sier Huitfeldt.

Norge økte i år den årlige støtten til palestinske utdanningsmyndigheter fra 40 til 55 millioner kroner. Statssekretær Audun Halvorsen i UD presiserer at støtten ikke går til lønninger, driftsutgifter, trykking av bøker eller skolepensum, men i hovedsak til infrastruktur, som bygging og renovasjon av skoler.

I de nye bøkene er henvisninger til fredsprosesser de siste 25 årene fjernet. Martyrdød og hellig krig omtales som «det viktigste i livet», ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU og FN har kritisert bøkene, og EU skal granske innholdet i pensum.

Høyres Michael Tetzschner er bekymret over utviklingen hos palestinske selvstyremyndigheter.

– Jeg synes vi må ta en større debatt om norske skattebetalere skal bidra til at et regime som utvikler seg så dårlig. Før eller senere må vi sette ned foten, sier Tetzschner.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) har tatt til orde for å fryse støtten fram pensumet er endret tilstrekkelig, mens Frp foreslår å kutte støtten med 10 prosent.