Jan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris

Jan Guillou kommer med ironisk stikk mot den norske nobelkomiteen: – Trump for nok også Nobels fredspris.
Jan Guillou kommer med ironisk stikk mot den norske nobelkomiteen: – Trump for nok også Nobels fredspris. Foto: NTb scanpix

Forfatteren kommer også med stikk til Norge: «Det råder en viss ubalanse i det norske Stortingets valg av Nobels fredsprisvinnere».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den storselgende svenske forfatteren Jan Guillou kom søndag med flere stikk mot Norge og den norske nobelkomiteen i sin spalte i avisen Aftonbladet.

Han mener det er «en viss ubalanse» når vinnerne av Nobels fredspris kåres, og påpeker at hele 17 priser er tildelt USA, og at det blant disse finnes «fire presidenter, en visepresident og arkitekten bak de unike julebombingene under Vietnamkrigen».

Konkret handler dette om presidentene Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter, Barack Obama, visepresident Al Gore og utenriksminister Henry Kissinger.

Artikkelen tar utgangspunkt i USAs støtte til Taliban i Afghanistan på 70-tallet, og at man da startet finansieringen av islamske terrorister.

Guillou argumenterer så for at denne finansieringen har pågått siden den gangen og har bidratt til å bygge opp Osama bin Laden, terrorstyrkene i Libya og egentlig også IS i irak og Syria.

Forfatteren avslutter med å påpeke at Donald Trump har valgt en annen løsning, selv om han latterliggjør motiveringen om at kurderne ikke hjalp USA på D-dagen i 1944.

Guillous avslutter sin artikkel med et nytt ironisk stikk mot Nobelkomiteen som altså utnevnes av det norske Stortinget: «Men Trump får nok Nobels fredspris han også».

Personvernpolicy