Farevarsel på Østlandet: Venter mye snø

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologene advarer mot snøkaos når det første store snøfallet er ventet på det sentrale Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedbøren kan komme som både sludd og snø. Meteorologene ber folk beregne god tid dersom man må bevege seg utendørs og er avhengig av transport.

Først var det nordlendingene og tromsværingene som fikk besøk av Kong Vinter. Der har enorme snømengder dalt ned fra himmelen de siste dagene.

Snørekord ryker

I Tromsø er allerede gamle værrekorder grundig slått.

– Det er veldig mye snø til å være starten av november. Kun en gang tidligere etter at vi startet med måling i 1920 har vi hatt like mye eller mer så tidlig. Heldigvis ser det ut som vi ikke kommer over 70 centimeter de nærmeste dagene. Det ser ut som snøværet er over for en stund, sier statsmeteorolog Geir Bøyum til NRK.

Sjekk været der du bor

«Det ventes mye snø»

Men over er det ikke for innbyggerne på Østlandet. Der har det ikke en gang begynt. Men nå har meteorologene gode, eller dårlige, nyheter – alt ettersom hvordan man ser det. Det eneste som er sikkert er at vinteren er i anmarsj til de mest folkerike delene av Østlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det ventes mye snø på Østlandet fra fredag formiddag til lørdag kveld» er meldingen fra Meteorologisk Institutt.

Gult farevarsel

Det er samtidig sendt ut farevarsel på gult nivå for Vestfold, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Hedmark. Gult farenivå innebærer moderat fare. Meteorologene forventer trafikkaos dersom prognosene slår til.

– Nå starter vintersesongen med snø og is. Det er bare å innstille seg på det. Uansett hvor tidlig vi varsler, er det alltid noen som er uforberedt, og da blir det kaos . Det kan bli svært utfordrende forhold for både bilister og fotgjengere, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Drammens Tidende.

Vil pågå til lørdag kveld

Lokalt kan det komme 10 til 15 centimeter med snø eller sludd. Snøværet vil pågå til lørdag kveld.

– Mengdene er litt usikre fortsatt, men særlig siden det er den første snøen, så er det lurt å si fra. Det kan også dra seg litt lenger østover mot Sverige, som det kan gjøre når det kommer rett sørfra, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt, til Aftenposten.