Lars Gule:– Manshaus' uttalelser gir pressen et dilemma

 Terrorforsøket i moskéen i Bærum: Dette er saken
Artikkelen fortsetter under annonsen

Philip Manshaus' innlegg i retten er et godt eksempel på at ekstremistiske synspunkter skaper et etisk dilemma for pressen, mener ekstremismeforsker Lars Gule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag var første gang Manshaus fikk uttale seg offentlig i Oslo tingrett. Lars Gule var til stede under fengslingsmøtet der referatforbudet ble opphevet slik at pressen sto fritt til å referere det Manshaus sa. Gule mener dette skaper utfordringer for pressen.

– Pressen står overfor et dilemma. For å bekjempe ideologien, må man kjenne til den, samtidig er det ikke ønskelig at et slikt budskap blir spredt, sier Gule til NTB.

– Brukte retten som talerstol

I kjennelsen begrunnes opphevingen av referatforbudet blant annet med hensynet til å forebygge ubegrunnede myter eller misforståelser.

– Manshaus brukte retten som talerstol. Det er grunn til å være bekymret for at han vil gjøre det samme under hovedforhandlingen. I verste fall blir mediene mikrofonstativ for nazipropaganda. I beste fall settes søkelyset på en forkastelig ideologi, sier ekstremismeforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik Gule oppfatter Manshaus' uttalelser er dette kjente tanker fra rasistiske, nynazistiske og antisemittiske ideologier.

– Manshaus deler oppfatninger med veldig mange om hvilke utfordringer den hvite rase står overfor, bemerker han.

Overlappende ideologier

Gule har tidligere forsøkt å anslå hvor utbredt disse ideologiene er i Norge.

– Ut ifra kvalifisert gjetning vil jeg si at det er mellom 10.000 og 15.000 som er enige med Anders Behring Breivik i hans analyse av kulturmarxisters ødeleggelse av samfunnet. Men det er viktig å påpeke at det bare er en brøkdel av disse som er villige til å bruke vold, sier Lars Gule.