Terrortiltalt libaneser møter i ankesak

Det er satt av tolv dager til hovedforhandlingen i Borgarting lagmannsrett.
Det er satt av tolv dager til hovedforhandlingen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En libaneser i midten av 30-årene møter tirsdag i Borgarting lagmannsrett, tiltalt for terrorforbund og deltakelse i en terrororganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai i år dømte Oslo tingrett mannen til fengsel i elleve og et halvt år. Han anket både skyldspørsmålet, lovanvendelsen og straffutmålingen.

Lagmannsretten skal foreta en full ny prøving av saken. Mannen anker fordi han mener dommen i for liten grad drøfter om Norge egentlig har domstolsmyndighet i saken.

– Videre er dommen for streng, sett hen til tiltaltes rolle og bidrag til sakens opplysning. Denne saken hadde neppe kommet til domstolen om det ikke hadde vært for at han forklarte seg som han gjorde til norsk utlendingsmyndighet, sa hans forsvarer Brynjar Meling da dommen falt.

Mannen hevder han er statsløs palestiner fra Libanon. Påtalemyndigheten mener han har vært feltkommandant for terrorgruppa Nusrafronten i Syria. Organisasjonen er tilknyttet al-Qaida og ble terrorlistet i 2013.

Norske myndigheter og NRK har funnet flere videoer der mannen er med. I to av dem omtales han som en feltkommandant. Han blir intervjuet i flere av videoene og fremstår som en lederskikkelse. Han er også avbildet med våpen.

Saken skal opp for lagmannsretten tirsdag 5. november og er berammet fram til 22. november.

Personvernpolicy