Nordisk råd mener Kina er en trussel mot Norden

<p>– Vi ser økt aktivitet i påvirkningsoperasjoner fra Kina, sier formann Hans Wallmark i Nordisk råd. Her er Statsminister Erna solberg på besøk hos president Xi Jinping i Beijing i 2017.</p><p></p><p></p>
– Vi ser økt aktivitet i påvirkningsoperasjoner fra Kina, sier formann Hans Wallmark i Nordisk råd. Her er Statsminister Erna solberg på besøk hos president Xi Jinping i Beijing i 2017. Foto: NTB Scanpix

Kina er den nye trusselen mot Norden, mener avtroppende formann Hans Wallmark i Nordisk råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wallmark mener han ser en økning i kinesiske påvirkningsoperasjoner, skriver Bergens Tidende.

– Russland er hovedtrusselen mot de nordiske landene. Men ut over den militære trusselen, må vi legge til den kinesiske økonomiske og industrielle trusselen. Vi ser økt aktivitet i påvirkningsoperasjoner fra Kina, sier formann Hans Wallmark i Nordisk råd.

Han mener Norden må styrke samarbeidet og bygge opp forsvaret mot cyberangrep, spredning av falske nyheter og kampanjer som forsøker å destabilisere og undergrave innbyggernes tiltro til de nordiske statene.

– Sikkerhet og fiendebilder er ikke lenger bare militært med bomber og granater, men også bruk av manipulasjon og trusler digitalt. De nordiske landene må bli bedre til å forsvare seg mot dette, sier han.

Wallmark viser blant annet til at kinesere har kjøpt en helsides politisk annonse i den svenske avisen Dagens Nyheter om opprørene i Hongkong. Videre har den kinesiske ambassadøren i Sverige deltatt aktivt i den politiske diskusjonen i landet.

Personvernpolicy