Politiet bekrefter til TV 2: Har liste over mulige gjerningspersoner

Dette er saken: Anne-Elisabeth Hagen-bortføringen

I dag er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Til tross for omfattende etterforskning, avhør, sikring av spor og dialog om løsepenger i kryptovaluta, er ingen pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trebarnsmoren er fortsatt savnet. Politiet tror hun er drept.

Ifølge politiets etterforskning forsvant 68-åringen fra sin bolig i Sloraveien 4 på Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018.

I løpet av disse minuttene skjedde det noe med Anne-Elisabeth Hagen, som forandret alt.

Men fortsatt vet ingen hvem som oppsøkte henne, hvordan hun ble transportert fra huset og hvor hun befinner seg nå.

Les også: Kvinne har vært borte i ti uker – krav om løsepenger i kryptovaluta

Ektemannen varslet politiet

Da ektemannen, forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69), kom hjem rundt klokka 13.30 samme dag, varslet han politiet en drøy halvtime senere.

Først ti uker etter at Anne-Elisabeth forsvant sporløst, fikk offentligheten kjennskap til kidnappingen. Politiet begrunnet hemmeligholdet med at det ble fremsatt alvorlige trusler mot milliardærfruen og hennes familie.

Les også: Holden: Siste henvendelse fra Hagen-familien til motparten var i oktober

Mistet verdifull tid og tips

Anne-Elisabeth Hagen og ektemannen Tom Hagen har adresse i Sloraveien 4 på Lørenskog. Foto: Scanpix
Anne-Elisabeth Hagen og ektemannen Tom Hagen har adresse i Sloraveien 4 på Lørenskog. Foto: Scanpix

I ettertid har politiet måttet tåle kritikk for sin håndtering av etterforskningen. Ettersom politiet ikke fikk tilgang til observasjoner og annen informasjon fra publikum på et tidligere tidspunkt, mistet etterforskerne verdifull tid i jakten

Fakta om forsvinningssaken på Lørenskog:

* 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018, ifølge politiets opplysninger.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson og viste fram skotypen på en pressekonferanse.

* 13. september blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

* 24. september opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

på gjerningspersoner, motiv, mulige fluktruter og observasjoner som kunne ha bidratt til å oppklare saken.

Ett år senere er forsvinningssaken fortsatt uløst, selv om politiet har uttalt at de har et håp om å oppklare mysteriet og pågripe de skyldige.

Les også: Politiet går ut med hovedteori om hvordan Anne-Elisabeth Hagen forsvant

– Ganske vanlig prosedyre

I dag melder TV 2 at politiet kan bekrefte å sitte på en liste med navn på mulige gjerningspersoner. Listen skal ha blitt utarbeidet på grunnlag av vitneavhør, tips og andre etterforskningsskritt.

Personene på listen skal ha status som mistenkte.

– Det er en ganske vanlig prosedyre i så alvorlige saker, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere. Jeg kan ikke gå i detalj i et sånt spørsmål, sier politiinspektør Tommy Brøske til TV 2.

Les også: Stigende bekymring for at Anne-Elisabeth Hagen er død

Flere er sjekket ut av saken

Flere personer skal fortløpende ha blitt sjekket ut av saken underveis i etterforskningen, dersom de har hatt alibi for selve forsvinningsdagen.

Politiet skal blant annet ha jobbet tett opp mot konkrete kriminelle miljø.

Brøske bekrefter overfor NRK at politiet vil fortsette etterforskningen for fullt neste år, og at teorien om en fingert bortføring er politiets sterkeste teori.

Les også: Dagbladet: Politiet har avslørt falske kidnappere i Hagen-saken

Ingen livstegn siden hun forsvant

Advokat Svein Holden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Advokat Svein Holden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, opplyste på en pressekonferanse onsdag at Anne-Elisabeth Hagens familie har besvart alle henvendelser fra det de omtaler som «motparten».

Det siste svaret skal de ha avgitt i oktober, men de antatte kidnapperne har ikke gitt lyd fra seg siden 8. juli.

Familien uenig med politiet

I løpet av de 12 månedene som har gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant, er det ikke kommet ett eneste sikkert livstegn.

Politiet tror kvinnen er drept, men familien mener derimot det fortsatt er håp om å finne henne i live.

– Familien håper, men vet ikke om Anne-Elisabeth fortsatt er i live. Familien har besvart alle henvendelsene fra motparten. Familien er villig til å strekke seg langt for å få gode svar på hva som er skjedd, sier Holden, uten å ville konkretisere et bestemt beløp.

Familien har dessuten vurdert å utlove en dusør for opplysninger som fører til at forsvinningssaken blir oppklart.

Venninnens siste SMS: «Kom hjem»

NRK har fått tilgang til den siste SMS-en som ble sendt fra en av Anne-Elisabeths nærmeste venninner. Hun forteller at 68-åringen virket glad da hun var i kontakt med henne om lag en uke før hun ble borte.

I meldingen ber hun venninnen være sterk og komme hjem så fort hun kan.

– Jeg sendte henne en melding, men fikk aldri svar. Jeg skrev at jeg fikk sjokk da jeg hørte det. At hun må holde ut og være sterk hvis hun kan. Og så skrev jeg at hun må komme hjem til Tom og den skjønne familien sin, at jeg ber for henne og tenker på henne hele tiden. Til slutt skrev jeg «glad i deg» forteller venninnen til NRK.

VIDEO: Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept

Personvernpolicy