Kan personlighets­tester hjelpe politiet å finne farlige ekstremister?

Sosialpsykologen Milan Obaidi la fram forskningens sin på personlighet og terror i Oslo nylig. Terrorforsker Thomas Hegghammer mener at dette er det store uutforskede området innen forskning på radikalisering. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Sosialpsykologen Milan Obaidi la fram forskningens sin på personlighet og terror i Oslo nylig. Terrorforsker Thomas Hegghammer mener at dette er det store uutforskede området innen forskning på radikalisering. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Noen personer er en mulig trussel mot samfunnet vårt. Det kan være mulig å finne dem før de gjør noe alvorlig dumt, håper forskere.

Det er to helt ulike vanlige forklaringer blir ofte brukt på hvorfor en person blir ekstremist og kanskje eller en voldelig terrorist: Enten så handler det om mental sykdom eller så handler det om at et helt friskt mennesker er blitt sterkt påvirket av noen andre.

Slik forklarer både media og den psykologiske litteraturen ekstremisme og terrorisme, ifølge Milan Obaidi. Han har en doktorgrad i sosialpsykologi og er nylig ansatt som postdoktor ved Senter for ekstremismeforskning, C-REX, ved Universitetet i Oslo.

Men nå mener Obaidi at psykologifaget helt kan ha oversett en tredje mulig forklaring på hvorfor noen blir ekstremister, nemlig personlighetstrekk.

Selv forsker han på koblingen mellom personlighetstrekk og ekstremisme.

– Dette er et av de store uutforskede områdene innen radikaliseringsforskning, sa terrorforsker Thomas Hegghammer da han forrige uke ledet et seminar om dette på Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI).

Kan alle virkelig bli voldelige?

Da Anders Breivik 22. juli i 2011 drepte 77 mennesker, ble han først erklært som mentalt syk. Senere ble det bestemt at han skulle i fengsel og ikke på en lukket psykiatrisk institusjon.

I dag vet vi at psykisk sykdom kan være en faktor bak ekstremisme og terror. Men det kan ikke alene kan forklare radikalisering og terrorisme, sier forskeren.

En annen forklaring som ofte brukes er at vi alle under gitte omstendigheter kan bli så hatefulle at vi tyr til vold. Obaidi tror heller ikke denne forklaringen gir oss hele svaret.

Denne hypotesen har stått sterkt i mange år. Ikke minst etter det berømte Stanford-eksperimentet i 1971, der flere studenter ble stengt inne i en kjeller og fikk rollen som fangevoktere og fanger.

Vokterne begynte å misbruke makten sin, og etter et par dager måtte hele eksperimentet avsluttes for å redde fangene. Forskernes konkluderte med at vi alle kan bli sadister om situasjonen ligger til rette for det

Men hele studien kan ha vært et bedrag, ifølge en journalist som intervjuet deltakerne på nytt og gikk gjennom gamle arkiver fra studien ved det kjente amerikanske universitetet. Dette skrev forskning.no om i 2018.

Les også:

Personlighetstrekk kan forutsi

Det er nå kommet flere studier som viser at personligheten vår kan forklare en rekke av de beslutningene vi tar i livet, ifølge Obaidi.

Personlighetstester kan forutsi ganske godt hvilke yrker folk velger. Skårer du for eksempel høyt på sosial dominans, vil du helst jobbe i hierarkisk oppbygde organisasjoner, som i politiet.

De fleste av oss vil gjøre det godt i et yrke som passer vår personlighet og vi vil gjør det mindre bra i et yrke som ikke passer personligheten vår, sier han.

Ny forskning viser også at det er ikke tilfeldig hvem som blir rekruttert til psykologistudier, som det berømte Stanford-eksperimentet. Også disse tiltrekker seg trolig personer som med visse personlighetstrekk.

Det kan være personer som skårer høyt på for eksempel fiendtlighet – og lavt på empati og altruisme.

Les også:

Samlet data blant muslimer

Nå har Obaidi og kollegene hans utført et eksperiment der de samlet data blant muslimer i Sverige, Danmark og Belgia. Disse personene hadde ikke noen tilknytning til voldelig ekstremisme. Men de kom fra de tre europeiske landene som sendte størst andel fremmedkrigere til IS ut fra innbyggertall.

Det hører med at forskerne også antar at personligheten din kan fortelle mye om hvilke holdninger du har.

Deltakerne i studien ble spurt om de kunne tenke seg å kjempe for islam og muslimer gjennom å bruke vold. Eller om de kan tenke seg å gjøre det samme gjennom for eksempel å delta i fredelige demonstrasjoner.

Forskerne har i tillegg samlet data fra tidligere jihadister i Afghanistan.

Og de har for sammenligningens skyld samlet data fra en gruppe vanlige afghanere.

Les også:

To klare funn

Forskerne gjorde to klare og ikke veldig overraskende funn:

Personer som er for bruk av vold, skårer generelt lavere enn andre på evne til å vise positive følelser overfor andre og evne til åpenhet for nye ideer og erfaringer.

Personer som støtter en ikke-voldelig linje, skårer generelt høyere på evne til å vise medmenneskelige personlighetstrekk.

I Afghanistan fant forskerne at de tidligere jihadistene som hadde kjempet mot Soviet på 1980-tallet, fikk lavere skår på åpenhet enn vanlige menn på samme alder i landet.

De var i tillegg mer dogmatiske, mer rigide og mindre emosjonelle enn vanlige afghanere. De foretrakk vold framfor ikke-vold når de ville kjempe for muslimers rettigheter.

Les også:

Hvem er potensielt farlige?

Både det å skåre lavt på positive følelser for andre og åpenhet for nye ideer og erfaringer, er nokså vanlig når forskerne undersøker personlighetstrekkene i den generelle befolkningen. Vi bør altså ikke uten videre slå fast at alle personer med disse trekkene kan bli ekstremister eller terrorister.

Obaidi og hans kolleger mener likevel at resultatene deres kan brukes til å finne informasjon om risikofaktorer for hvem som blir voldelige ekstremister.

For eksempel så vet politiet at mange rasende menn skriver ut hatet sitt på ekstreme nettsider. Noen forteller også åpent om hvilke voldelige planer de har.

Men hvem av disse er virkelig farlige og hvem er bare pratmakere? Politiet sliter med å skille mellom disse to gruppene.

Les også:

Dataverktøy hjelper politiet

Når har Obaidi og kollegene hans utviklet et nytt dataprogram som kan analysere innholdet i tekster som potensielt voldelige ekstremister poster på nettet.

Det kan gjøre at politiet slipper å lese seg gjennom mange og lange tekster med mulige hatytringer.

Verktøyet forskerne har utviklet måler personlighetstrekkene som kommer til uttrykk gjennom de ekstreme tekstene. Slik finner verktøyet fram til personer med mulige voldelige hensikter.

Dataverktøyet går på jakt etter tekst som avslører spesielt liten åpenhet for andres tanker og ideer, spesielt rigide holdninger og mye svart-hvitt-tenkning.

Les også:

Trenger spesielle tillatelser i Norge

Politi både i USA og Nederland har meldt sin interesse for det nyutviklede norske verktøyet, skrev Aftenposten i sommer. Verktøyet er også blitt presentert på Europols terrorkonferanser.

I Norge krever hensynet til personvern at politiet får spesiell tillatelse for å kunne bruke verktøy som dette.

– Vi må ha rettslig tillatelse eller et konkret grunnlag for å kunne samle inn data om en person. Vår utfordring er også at eventuelle manifester legges ut så kort tid før handlingen, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold, til Aftenposten.

Anders Behring Breiviks manifest var på 1500 sider. PST-sjefen mener at et analyseverktøy som dette kunne ha vært relevant å bruke for å gjennomgå så store mengder tekst på kort tid.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet
Siste nytt
02:31VerdenBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet
Populært