Nytt vitne ryster Det hvite hus

Video: Oberstløytnanten hevder at han personlig lyttet til at Trump presset Ukrainas president i en telefonsamtale.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oberstløytnant som vitner i riksrettsgranskingen, sier at han var vitne til at Det hvite hus presset Ukraina til å hjelpe Donald Trump politisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i den skriftlige forklaringen som flere medier fikk tak i før Alexander Vindman møtte til høring bak lukkede dører i Kongressen tirsdag.

Oberstløytnantens vitnesbyrd omtales som eksplosivt, og republikanere har mobilisert for å undergrave hans troverdighet i forkant.

Ifølge NBC omtales vitnesbyrdet av flere demokrater som «ekstremt urovekkende».

Vindman legger fram noen av de sterkeste bevisene hittil for anklagene om at Trump misbrukte sine fullmakter som president og brøt valglovene for å få støtte fra Ukraina i forsøket på å bli gjenvalgt neste år, skriver nyhetsbyrået AFP.

Trosset ordre

Vindman, som har tjenestegjort for den amerikanske hæren i Irak og som senere ble Ukraina-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd, ankom høringen i Washington iført uniform og med medaljer på brystet.

Ifølge den skriftlige forklaringen fortalte oberstløytnanten at han personlig lyttet til at Trump presset Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en telefonsamtale 25. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump nekter for å ha gjort noe galt og mener samtalen med Zelenskyj var «perfekt».

Vindman trosser Det hvite hus' ordre om å ikke rette seg etter Kongressens stevning, og han er det første vitnet som personlig hørte telefonsamtalen som er i kjernen av Demokratenes riksrettsgransking.

Bekymringsmeldinger

Vindman sier han ved to tilfeller leverte bekymringsmeldinger til sikkerhetsrådet om upassende forsøk fra Det hvite hus på å få Kiev til å åpne etterforskninger med det formål å hjelpe Trump politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus har tidligere offentliggjort et redigert sammendrag av samtalen som bekrefter at Trump ba Zelenskyj etterforske Demokratenes mulige presidentkandidat Joe Biden og hans sønn. Demokratene mener militærbistand som Kongressen hadde godkjent til Ukraina, ble holdt igjen som pressmiddel.

– Jeg mente det ikke var behørig å kreve at en utenlandsk regjering etterforsker en amerikansk statsborger, og jeg var bekymret over implikasjonene for den amerikanske regjeringens støtte til Ukraina, sa Vindman ifølge den skriftlige forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lojalitetsspørsmål

Trump langet tirsdag ut mot Kongressens siste vitne i riksrettsprosessen og stempler oberstløytnanten som en republikaner som er grunnleggende motstander av presidenten.

Enkelte republikanere valgte å stille spørsmål ved Vindmans lojalitet ved å påpeke at han innvandret til USA fra Sovjetunionen i en alder av tre år, og det antydes også at han er en brikke i den såkalte «dype statens» påståtte forsøk på å undergrave Trump.