Oslo vurderer boikott av varer fra israelske bosetninger

SVs Sunniva Holmås Eidsvoll er glad for at byrådet skal vurdere muligheten for innkjøpsstans fra okkuperte områder.
SVs Sunniva Holmås Eidsvoll er glad for at byrådet skal vurdere muligheten for innkjøpsstans fra okkuperte områder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslos byråd kan komme til å innføre et forbud mot kommunale innkjøp av produkter og tjenester fra israelske bosetninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, derfor er jeg glad for at byrådet nå skal vurdere muligheten for å bruke innkjøpsmakten sin aktivt mot okkupasjonen, sier SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll til NTB.

I byrådsplattformen til SV, Ap og MDG heter det at byrådet vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten».

Bevegelsen BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) applauderer Oslos avgjørelse.

BDS beskriver seg selv som en palestinsk-ledet ikkevoldelig bevegelse inspirert av Sør-Afrikas anti-apartheid-bevegelse. BDS oppfordrer til boikott av Israel og ber bedrifter om å trekke investeringer i landet. Formålet er å legge press på Israel for å få landet til å etterleve FN-resolusjoner og trekke seg ut av de palestinske områdene som de okkuperte i 1967.

Israel mener BDS går lenger enn å kjempe mot okkupasjonen og anklager bevegelsen for antisemittisme og for å ha satt seg fore å delegitimere og ødelegge den jødiske staten.

Personvernpolicy