Måling: Nordmenn splittet om norske IS-familier

På spørsmål om Norge bør jobbe aktivt for å hente ut IS-kvinner og barna, svarer 23 prosent at de er helt enige, 25 prosent er delvis enige, 16 prosent er delvis uenige, 27 prosent er helt uenige og 8 prosent svarer vet ikke i en måling Ipsos har gjort for Dagbladet. Her fra al-Hol-leiren i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
På spørsmål om Norge bør jobbe aktivt for å hente ut IS-kvinner og barna, svarer 23 prosent at de er helt enige, 25 prosent er delvis enige, 16 prosent er delvis uenige, 27 prosent er helt uenige og 8 prosent svarer vet ikke i en måling Ipsos har gjort for Dagbladet. Her fra al-Hol-leiren i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et knapt flertall mener Norge bør jobbe aktivt for å hente hjem de norske IS-kvinnene og deres barn, viser en Dagbladet-måling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en måling Ipsos har utført for Dagbladet er 48 prosent helt eller delvis enig i at Norge bør hente hjem familiene til norske IS-krigene, mens 43 prosent er helt eller delvis mot dette.

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelser publisert for et halvt år siden viser tallene en sterk økende andel av det norske folk som vil ha dem hjem. For et halvt år siden var om lag 30 prosent av nordmenn for hjemhenting, ifølge avisen.

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan mener undersøkelsen bygger opp under partiets standpunkt i saken om at familiene bør hentes hjem.

Partiet stemte imidlertid mot forslaget fra Miljøpartiet De Grønne i Stortinget om å hente hjem en kvinne og hennes alvorlig syke sønn i al-Hol-leiren i Syria. De begrunnet det med at de sitter i regjering.

– Undersøkelsen understreker at det er en utbredt oppfatning av at Norge har en juridisk og moralsk plikt til å hente disse hjem, sier Grøvan til Dagbladet.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet skriver i en epost til avisen at slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt å hente ut fremmedkrigere.