Dårlig klesvask i Indre Troms har ført til fotsopp og skabb blant soldater

Fra i høst har soldater og befal i Indre Troms måttet vaske underbukser, underskjorter og sokker selv. Det har ført til frustrasjon. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fra i høst har soldater og befal i Indre Troms måttet vaske underbukser, underskjorter og sokker selv. Det har ført til frustrasjon. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Soldater og befal i Indre Troms har blitt pålagt på vaske «kroppsnært militært tøy» selv. Dårlig vask har ført til sykdommer og økt smittefare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har funnet ut at de skal spare penger på kjøp av vasketjenester, men hvordan tror du det går når 170 soldater skal dele på fire-fem vaskemaskiner i kasernen, sier hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål Nygaard, i Norges Offisersforbund (NOF) til Nordlys.

Resultatet har blitt køer, frustrasjon og dårlig klesvask. Noen velger også å gå i skitne klær heller enn å bruke tid på å stå i kø.

– Soldatene er ute i felt og øver relativt ofte, og når de kommer inn slitne og trøtte, så begynner moroa med å prøve å få vasket tøy for å gjøre seg klare igjen. Det er uverdig, rett og slett skammelig, å tilby de vernepliktige dette, sier Nygaard.

Han sier at vaskeopplegget har ført til hygieneproblemer.

– Smittefaren øker. Det er blitt mer fotsopp og brennkopper, og vi har også hatt utbrudd av skabb, sier Nygaard.

Seniorrådgiver Hans Meisingset i kommunikasjonsstaben i FLO sier ordningen om at soldatene kan levere inn all personlig bekledning til vask ble endret «blant annet som følge av endringer i FLO og overgang til ullplagg».

«Ordningen er i henhold til «standard», og også i henhold til FLO sin leveranseavtale med den enkelte enhet i Forsvaret, i dette tilfellet Hæren», skriver Meisingset til Nordlys.

Personvernpolicy