Dårlig klesvask i Indre Troms har ført til fotsopp og skabb blant soldater

Fra i høst har soldater og befal i Indre Troms måttet vaske underbukser, underskjorter og sokker selv. Det har ført til frustrasjon. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fra i høst har soldater og befal i Indre Troms måttet vaske underbukser, underskjorter og sokker selv. Det har ført til frustrasjon. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Soldater og befal i Indre Troms har blitt pålagt på vaske «kroppsnært militært tøy» selv. Dårlig vask har ført til sykdommer og økt smittefare.

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har funnet ut at de skal spare penger på kjøp av vasketjenester, men hvordan tror du det går når 170 soldater skal dele på fire-fem vaskemaskiner i kasernen, sier hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål Nygaard, i Norges Offisersforbund (NOF) til Nordlys.

Resultatet har blitt køer, frustrasjon og dårlig klesvask. Noen velger også å gå i skitne klær heller enn å bruke tid på å stå i kø.

– Soldatene er ute i felt og øver relativt ofte, og når de kommer inn slitne og trøtte, så begynner moroa med å prøve å få vasket tøy for å gjøre seg klare igjen. Det er uverdig, rett og slett skammelig, å tilby de vernepliktige dette, sier Nygaard.

Han sier at vaskeopplegget har ført til hygieneproblemer.

– Smittefaren øker. Det er blitt mer fotsopp og brennkopper, og vi har også hatt utbrudd av skabb, sier Nygaard.

Seniorrådgiver Hans Meisingset i kommunikasjonsstaben i FLO sier ordningen om at soldatene kan levere inn all personlig bekledning til vask ble endret «blant annet som følge av endringer i FLO og overgang til ullplagg».

«Ordningen er i henhold til «standard», og også i henhold til FLO sin leveranseavtale med den enkelte enhet i Forsvaret, i dette tilfellet Hæren», skriver Meisingset til Nordlys.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært