NVE har startet isskole for å unngå drukningsulykker

Skøyteis på Jonsvatnet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Skøyteis på Jonsvatnet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norges vassdrag- og energidirektorat mener nordmenn har for lite kunnskap om å ferdes på isen, så de har derfor startet en egen isskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det viser seg dessverre at vi i Norge har for lite kunnskap om issikkerhet, og hvert år skjer det drukningsulykker som burde vært unngått, sier isvarsler Kjetil Melvold ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Nationen.

Han oppfordrer alle som skal ut på et islagt vann, om å lære seg litt om is og hvor is er farlig.

NVE har også en varslingstjeneste på nett som heter Iskart , hvor man kan sjekke isforholdene i ulike regioner landet rundt. Den er laget for å øke kunnskapen om ferdsel på is.

NVE opplyste til Nationen søndag at vintersesongen 2018/2019 er den første i nyere tid uten dødsulykker i forbindelse med ferdsel på isen i Norge. Isvarsler og senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk i NVE sier at i de siste årene har det i snitt omkommet fire personer i isulykker årlig.

Isvarsler Melvold sier til avisen at det dessverre ennå ikke er en kultur for å bruke selv det enkleste sikkerhetsutstyret, med unntak av isfiskere og de mest seriøse turskøyteløperne. Han sier de vil jobbe for at tau og ispigger rundt halsen blir like selvfølgelig som å bruke hjelm når man sykler.

Personvernpolicy