Ingen døde under ferdsel på isen sist vinter

Tyrifjorden i islagt utgave. Her fra vinteren 2011.
Tyrifjorden i islagt utgave. Her fra vinteren 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vintersesongen 2018/2019 er den første i nyere tid uten dødsulykker i forbindelse med ferdsel på isen i Norge, opplyser NVE til Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 13 årene har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) registrert til sammen 366 ulykker med personer som har havnet i vannet etter å ha gått gjennom isen på islagte vann og sjøer. 48 av ulykkene endte med dødsfall.

Isvarsler og senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk i Hydrologisk avdeling i NVE sier til avisa at det de siste årene i snitt har omkommet fire personer i isulykker årlig.

Han mener at holdningsendringer, økt isvarsling og informasjon om sikkerhet på is er årsaken til at ingen omkom under ferdsel på isen i fjor.

– Litt har det med flaks å gjøre, men vi ser også en holdningsendring på isen. Stadig oftere treffer vi skøytere og isfiskere med sikkerhetsutstyr som ispigger, isstaver og kasteline. Dette er utstyr som redder liv, sier Kvambekk.

Femti prosent av dødstallene i forbindelse med isulykker de siste 13 årene har skjedd tidlig på vinteren på ny is. Isvarslene fra NVE starter i disse dager opp på nettsiden Iskart.no. Direktoratet anbefaler at det er 10 centimeter god is for trygg ferdsel.

Personvernpolicy