Advokat: – Kvinnen haiket med ambulansekaprer

Se video: Ambulanse kapret på Torshov - dette skjedde
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både mannen og kvinnen som er siktet etter ambulansekapringen i Oslo, bør varetektsfengsles i fire uker, mener påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 32 år gamle mannen som gjennomførte kapringen av ambulansen, er siktet for drapsforsøk, befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Påtalemyndigheten har begjært varetektsfengsling i fire uker, de to første i isolasjon, og med medieforbud.

32-åringen møtte ikke selv til fengslingsmøtet torsdag.

– Det er fordi han ikke bestrider vilkåret for selve fengslingen, sier hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, som legger til at 32-åringen motsetter seg isolasjon og medieforbud.

Se video: Her høres skuddene på Torshov

– Ikke skyldig

32-åringen bestrider også hovedpunktet i siktelsen om at han forsøkte å kjøre ned folk med vilje med den kaprede ambulansen. En kvinne med en barnevogn ble truffet av ambulansen, og et eldre ektepar måtte hoppe unna i siste liten for å unngå å bli truffet.

– Han erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet ba også om fire ukers varetekt for den 25 år gamle kvinnen som er siktet i saken, noe de fikk gehør for i Oslo tingrett torsdag. For to av ukene gjelder brev- og besøksforbud.

Kvinnen anket kjennelsen på stedet, opplyser hennes forsvarer, advokat John Arild Aasen.

– Hun er veldig fortvilet, sier han.

Redusert siktelse

Siktelsen mot kvinnen ble torsdag redusert til bare å omfatte befatning med en hagle som 32-åringen hadde med seg. Mannen bar også tilsynelatende på en Uzi maskinpistol, men dette har vist seg å være en replika, altså et leketøysvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er spent på hvorfor politiet knytter henne til hagla, sa Aasen til pressen i forkant av fengslingsmøtet torsdag ettermiddag.

Kvinnen stilte selv på fengslingsmøtet, som ble holdt for lukkede dører etter begjæring fra påtalemyndigheten. Selv ønsket kvinnen åpne dører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Haiket

Ifølge Aasen har kvinnen liten eller ingen relasjon til 32-åringen, men var tilfeldig med i bilen som 32-åringen kjørte, som havnet på taket på Rosenhoff øst i Oslo i forkant av ambulansekapringen.

– Dette er et kjernespørsmål i saken, sier Aasen, som hevder at kvinnen haiket med 32-åringen.

Mannens forsvarer ønsker på sin side ikke å gi noen detaljer om hva hans klient har forklart om sin relasjon til kvinnen.

– Det kan jeg ikke gå inn på, sier Pedersen.

Han ønsker heller ikke å svare på spørsmål om hvorfor 32-åringen hadde med seg et leketøysvåpen. Det andre våpenet, en hagle, var ikke ladd, ifølge advokaten.

Motsetter seg avhør

Mannen ble avhørt av politiet onsdag ettermiddag, men har motsatt seg ytterligere avhør inntil han får innsyn i dokumentene i saken, opplyser hans forsvarer.

– Politiet har valgt å bruke en unntaksbestemmelse og nekte min klient innsyn i alt siktelsen mot ham bygger på. Det vil bli et tema i retten i dag, sa Pedersen til NTB før fengslingsmøtet.

Begge de siktede er beskrevet som godt kjent av politiet fra før. 32-åringen har fra tidligere en rekke dommer for befatning med narkotika og med våpen. Han er også dømt for grovt ran. Mannen var ute på prøve da ambulansen ble kapret.