Litauisk politiker: Ingen avklaring for Frode Berg før november

Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva.
Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først 7. november skal parlamentet i Litauen stemme over lovforslaget som kan føre til løslatelse og utveksling av spiondømte Frode Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Laurynas Kasciunas i forsvars- og sikkerhetskomiteen i det litauiske parlamentet til NRK.

Det litauiske nyhetsbyrået BNS meldte forrige uke at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Torsdag ble det fremmet et lovforslag i det litauiske parlamentet som kan gjøre det lettere å utlevere russerne. Dette lovforslaget skal altså parlamentet stemme over 7. november.

Det har tidligere vært spekulert på om en løslatelse av Berg vil skje i tilknytning til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark førstkommende fredag.

Den spionasjedømte nordmannen venter utålmodig på nyheter om sin egen situasjon, sa hans advokat Brynjulf Risnes til NTB tidligere tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ambassaden besøkte ham i går. Han er kjent med ryktene om avtalen og er naturligvis utålmodig, skrev Risnes i en SMS til NTB.

– Vi vet dessverre ikke noe mer om når en utveksling vil skje, sa han.

Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.