Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser

Melding om masseslagsmål ved Sinsen. Politiet søkte med hund i området.
Melding om masseslagsmål ved Sinsen. Politiet søkte med hund i området. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Oslo-politikere krever handling etter en helg preget av en rekke voldsangrep. Justisministerens onkel var et av flere tilsynelatende tilfeldige voldsofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare natt til lørdag var det opp mot 20 voldshendelser i Oslo, men også natt til søndag ble det registrert en rekke hendelser hvor det ble utøvd vold. Én av dem som ble utsatt for vold, var onkelen til justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Til VG forteller mannen i 40-årene at han var på vei ned til byen for møte noen venner da han ble overfalt i heisen på Romsås T-banestasjon rett etter midnatt. Han ble ikke alvorlig skadd, men brakk ribbein, og fikk kutt i ansiktet og hodet i overfallet.

Kallmyr sier til VG at han som pårørende både blir «forbannet og redd», men at det er viktig for han å jobbe for å sørge for et godt system for å forhindre umotivert vold.

Les også: Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo

– Uprovoserte voldshendelser

Søndag ettermiddag opplyser Krimvakta ved Oslo politidistrikt til NTB at de foreløpig ikke har en fullstendig oversikt over hvor mange voldshendelser det har vært i løpet av helgen.

I flere av forholdene fremstår det som om voldsutøvelsen var uprovosert. Flere av gjerningspersonene er unge menn med utenlandsk opprinnelse som har gått til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper.

Så langt er totalt fem tenåringer pågrepet. De har alle vært i kontakt med politiet tidligere, og ble pågrepet etter at en mann i 20-årene ble slått og sparket flere ganger i hodet i Slemdalsveien natt til søndag.

– Vi ser mer blind vold

Til VG sier Ap-politiker Jan Bøhler at han er bekymret over det økende omfanget av blind vold i hovedstaden. Han beskriver det som «en slags terror mot bymiljøet vårt».

Jan Bøhler (Ap) mener at både økt tilstedeværelse fra politi og Natteravnene og tydeligere straffereaksjoner må til for å bekjempe voldsbruken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jan Bøhler (Ap) mener at både økt tilstedeværelse fra politi og Natteravnene og tydeligere straffereaksjoner må til for å bekjempe voldsbruken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi ser mer blind vold der folk blir angrepet, overfalt og banket. Slag og spark blir også tildelt mennesker som ligger nede. Grupper og gjenger på opptil ti personer, går løs på personer ut av ingenting, sier Bøhler til avisen.

Han ønsker mer informasjon om voldsutøverne, og mener at både politiet og natteravnene bør legge opp til mer tilstedeværelse fremover. Ifølge Bøhler bør også straffereaksjonene bli mer avskrekkende slik at færre prøver seg.

Les også: 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo

Møter justisministeren

Mandag møter Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til et planlagt møte om ungdomskriminalitet.

Nå sier byrådslederen til Aftenposten at han vil ta opp helgens voldshendelser med justisministeren, og at det er regjeringen som må sørge for at politiet er i stand til å ta ungdommene.

– Oslopolitiet må ha nok ressurser til å slå ned på volden vi nå ser og det må handles umiddelbart. Oslo er og skal være en trygg by og det er de færreste av ungdom som begår vold. Da må hendelser som dette prioriteres, sier Johansen til avisen.

Les også: Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo

Høyre vil øke støtten til natteravnene

Ifølge Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, har byrådet mistet kontrollen over voldsutviklingen i hovedstaden.

Nestleder Oslo Høyre Eirik Lae Solberg sier at Høyre vil foreslå økt støte til frivillig innsats som Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nestleder Oslo Høyre Eirik Lae Solberg sier at Høyre vil foreslå økt støte til frivillig innsats som Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Til Aftenposten sier han at han begrunner dette med svak økonomisk støtte til frivillig innsats i forebyggende arbeid, og sier videre at Høyre vil foreslå økt støtte til Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling.

Natteravnene fikk 400.000 kroner i kommunal støtte i år, som er noe mindre enn de seneste årene. Generalsekretær Lars Norbom sier at utviklingen er skremmende, men at det er vanskelig for dem å være til stede i bydelene når de har fått minsket støtten.

Les også: Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud

Vil straffe foreldrene

Stortingsrepresentant og justiskomitémedlem Himanshu Gulati (Frp) vil straffe foreldrene ved å frata dem offentlige ytelser dersom mindreårige barn blir tatt for kriminalitet.

– Foreldrene må ansvarliggjøres og bringes på banen. Noe er feil når 16-17 åringer utøver vold og kriminalitet på nattetid og i helger uten at foreldrene virker opptatt av hva barna deres driver med, sier han til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden