Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg

Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiondømte Frode Berg har formelt søkt om å bli benådet av russiske myndigheter, opplyser nordmannens advokater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske nyhetsbyrået Tass siterte torsdag Bergs russiske advokat på at en søknad er sendt. Til NRK sier advokat Ilja Novikov at søknaden ble levert torsdag. Han vil ikke kommentere en eventuell avtale om utveksling.

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at det er sendt inn en benådningssøknad, men sier det ikke er riktig at det har skjedd i dag.

– En ren formalitet

– Den ble sendt for en tid tilbake. En slik benådning er en ren formalitet, men det må foreligge en avtale mellom statene. Selve søknaden er en enkel prosess, men det er greit å ha den inne, sier han.

Bergs forsvarere har tidligere varslet at de ville sende en søknad om benådning til president Vladimir Putin. Søknaden er imidlertid ikke blitt sendt, ettersom advokatene mener Russland og Norge først må bli enige om en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dømt til 14 års fengsel for spionasje

Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva. Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.

Saken oppdateres