15 ambassadører fikk passord frastjålet

Adresseavisen har de siste månedene hatt tilgang til mer enn 1,4 milliarder epostadresser og passordene som er knyttet til dem. I en gjennomgang avisen har gjort, framkommer det at over 650 brukernavn og passord knyttet til 15 norske ambassadører og andre ledere og ansatte i UD har havnet på avveie. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Adresseavisen har de siste månedene hatt tilgang til mer enn 1,4 milliarder epostadresser og passordene som er knyttet til dem. I en gjennomgang avisen har gjort, framkommer det at over 650 brukernavn og passord knyttet til 15 norske ambassadører og andre ledere og ansatte i UD har havnet på avveie. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadører har brukt passord som «Norge123», «ostepop» og «password» til å logge seg på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adresseavisen har de siste månedene hatt tilgang til mer enn 1,4 milliarder epostadresser og passordene som er knyttet til dem. I en gjennomgang avisen har gjort, framkommer det at over 650 brukernavn og passord knyttet til 15 norske ambassadører og andre ledere og ansatte i UD har havnet på avveie.

Blant ambassadørenes passord er lettvektere som «Norge123», «ostepop» og «password» brukt til å logge seg inn på populære nettsteder, som LinkedIn og Dropbox.

– Vi har vært klare over at det har vært mange hundre passord som kan knyttes til UD-adresser på avveie, bekrefter UDs datasikkerhetsleder Helge Marstrander.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i sin siste vurdering av trusselbildet mot Norge påpekt at norske borgere som oppholder seg i land med et autoritært styresett, vil kunne bli forsøkt lokket eller presset av etterretningstjenestene i de aktuelle landene til å utføre oppdrag for dem. Marstrander erkjenner at UD er bekymret for at gjenbruk av passord fra lekkasjer kan føre til utpressingsforsøk.

Han sier departementet gir de ansatte omfattende sikkerhetsopplæring, inkludert i passordrutiner.