Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg

Frode Berg og forsvareren hans Ilja Novikov i byretten i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Frode Berg og forsvareren hans Ilja Novikov i byretten i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litauiske medier melder at en utvekslingsavtale er på plass for Frode Berg, ifølge P4, Aftenposten og NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann, opplyser kilder i den litauiske sikkerhetstjenesten til den litauiske nyhetstjenesten Baltic News Service , ifølge Aftenposten.

– Utvekslingsavtalen inkluderer også en norsk statsborger som er dømt i Russland, sier en anonym tjenestemann i den litauiske sikkerhetstjenesten.

Avisen navngir ikke Frode Berg, men Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland.

Hans norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til NRK at mye tyder på at det som blir meldt er riktig, mens Bergs russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, ikke vil kommentere saken overfor kanalen.

Heller ikke UD vil kommentere opplysningene.

Les også: Forsker: Frode Berg kan være offer for russisk kontraspionasje

Dømt til 14 års fengsel for spionasje

Advokat Brynjulf Risnes forsvarer Frode Berg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Advokat Brynjulf Risnes forsvarer Frode Berg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Norske myndigheter ønsker få Frode Berg hjem. Vi håndterer saken på den måten som vi mener er best for å ivareta hans interesser. Utover det kommenter vi ikke saken, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg er dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

NRK meldte i august at UD er i forhandlinger med Russland om å få Berg hjem og har informert hans nærmeste familie om dette.

Muligheten for en utvekslingsavtale har vært antydet, men et problem har vært hvem den i så fall skal omfatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken oppdateres

Kaster skygge over 75-årsmarkering

25. oktober markeres Sovjetunionens frigjøring av Finnmark i 1944 i Frode Bergs hjemby Kirkenes. Den spiondømte nordmannen sitter fortsatt fengslet i Russland.

Fakta om Frode Berg-saken

* Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.

* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

* Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

* Berg ble 16. april funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

* Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.

* I forbindelse med rettssaken kom det fram at den russiske statsadvokaten på vegne av FSB knytter Berg til en operasjon der målet var å samle inn informasjon om utviklingen av nye ubåter til den russiske marinen.

* Bergs forsvarere varslet at de vil sende en søknad om benådning til president Vladimir Putin. Søknaden er imidlertid ikke sendt, ettersom advokatene mener Russland og Norge først må bli enige om en løsning.

* Utenriksdepartementet bekreftet i begynnelsen av juni for første gang at Norge og Russland har snakket om saken, melder TV 2.

* Ifølge et utdrag fra dommen som NRK har fått tilgang til, er Berg dømt for å ha overlevert eller sendt 15.000 euro til en russisk kontakt i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland. Mottakeren er ifølge kanalen en kontakt som norsk etterretningstjeneste har hatt i landet.

Hvis ikke Bergs sak blir løst før 25. oktober, kan den sette hele frigjøringsmarkeringen i skyggen. I Kirkenes venter den tidligere grenseinspektørens kone på å få ham hjem.

– Vi venter fortsatt på at myndighetene skal fortelle oss at de har løst saken, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i april i år. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

– Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter, sier Utenriksdepartementets pressetalsperson Per B. Wiggen.

– Jobber langs ulike spor

NRK meldte august at UD er i forhandlinger med Russland om å få Berg hjem og har informert hans nærmeste familie om dette.

– Frode Bergs sak håndteres på den måten vi mener er best egnet til å ivareta hans interesser, og vi jobber langs ulike spor. Utover det går vi ikke ytterligere i detalj rundt oppfølgingen, sier Wiggen til NTB.

– Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, de som står ham nær og lokalsamfunnet i Kirkenes, sier han.

Nordmannen Frode Berg er dømt til 14 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nordmannen Frode Berg er dømt til 14 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Får besøk

UD er i løpende kontakt med Bergs familie i Norge, og utenrikstjenesten har også kontakt med Risnes og Bergs russiske advokat Ilja Novikov i Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som en del av den konsulære bistanden utenrikstjenesten tilbyr, besøker ambassaden i Moskva Berg jevnlig. Ambassaden gir i tillegg praktisk bistand i forbindelse med levering av mat og overføring av penger, sier Wiggen.

Lite har nådd offentligheten om den norsk-russiske prosessen, men Risnes har et godt håp om at Berg vil komme hjem «innen rimelig tid».

– Enhver granskning av historien tilsier at denne typen saker løses gjennom en utveksling, sier han.

Tredjeland?

En løsning eksperter har trukket fram, er en utveksling som involverer et tredjeland. Norge skal nemlig ikke ha fanger som Russland er interessert i å få utlevert, i bytte mot Berg.

Risnes understreker at han ikke har noen konkrete opplysninger om prosessen, og at han har forståelse for at UD holder kortene tett til brystet.

En av de tingene som gjør advokaten optimistisk, er at Berg har blitt sittende i Lefortovo-fengselet i Moskva også etter dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tolker vi som et tegn på at man fortsatt forhandler, og at det er håp om å komme til enighet, sier Risnes.

Berg har selskap under soningen, og han er ifølge advokaten stort sett fornøyd med soningsforholdene. Nordmannen har også regulære telefonsamtaler med sin kone i Norge, ifølge Risnes.

Storstilt feiring

Mange har pekt på at frigjøringsjubileet i Kirkenes vil være en fin anledning for å få løst saken. Både kong Harald og statsminister Erna Sol berg (H) deltar under markeringen.

Den russiske delegasjonen ledes av utenriksminister Sergej Lavrov, som skal ha et bilateralt møte med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H).

Selv om de to nabolandene er enige om å markere frigjøringen fra Nazi-Tyskland på høyt nivå, er det bilaterale forholdet anspent.

Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014 markerte et bunnivå i det norsk-russiske forholdet siden den kalde krigen. Samtidig har Russlands støtte til Assad-regimet i Syrias borgerkrig ført landet på kollisjonskurs med Vesten.